Pol Pot, criminalul nr  1 al Cambodgiei jpeg

Pol Pot, criminalul nr. 1 al Cambodgiei

📁 Biografii
Autor: Redacția

Pol Pot,  pe numele său real Saloth Sar, s-a născut într-un sătuc de pescari, Prek Sbauv. Norocul lui şi ghinionul Cambodgiei a fost că sora sa, Roeung, a devenit concubina regelui şi, astfel, el a avut acces la educaţie, în Franţa. Dar nu i-a plăcut şcoala, fascinat fiind de ideile marxiste.

Din 1954, când Cambodgia a devenit stat independent, Pol Pot s-a străduit să recruteze şi să instruiască o armată pe care să-şi bazeze puterea. La început, Pol Pot a fost însărcinat să identifice grupurile de rebeli care acţionau împotriva guvernului. Cu concursul lui, în 1962, toate partidele de extrema stângă au fost anihilate, inclusiv Partidul Comunist din Cambodgia, al cărui lider, Tou Samouth, a fost ucis pe când se afla în custodia poliţiei. Autorităţile au aflat un an mai târziu că Pol Pot a preluat în mare secret şefia partidului.

Fugit în nordul Vietnamului, el se întoarce în 1966, se plasează în fruntea mişcării khmerilor roşii şi pregăteşte ţăranii pentru marea revoltă menită să aducă partidul comunist la putere. Khmerii roşii socoteau că istoria Cambodgiei începe cu ei, în „Anul 0“, când redescoperirea rădăcinilor rurale a fost impusă drept piatra de temelie a noii societăţi, iar cultivarea orezului, „cea mai nobilă ocupaţie“.

1997cambodia 009 jpg jpeg

Dispunând de o armată instruită de 35.000 de oameni, sponsorizată de China cu cinci milioane de dolari anual, Pol Pot şi-a asigurat victoria fără ca populaţia să ştie cine conduce cu adevărat. Se vehicula doar fantomaticul „regim Angkor“, denumit astfel după legendara cetate sacră din Cambodgia. Niciodată până în 1977 numele conducătorului nu a fost pronunţat, în interiorul sau în ­exteriorul ţării! Două ­milioane de oameni au murit pentru obsesia ideologică a lui Pol Pot.