„Sunt o babă comunistă“, filmul la care nu ştii dacă să râzi sau să plângi jpeg

„Sunt o babă comunistă“, filmul la care nu ştii dacă să râzi sau să plângi

📁 Istoria Filmului
Autor: Alexandra Constanda
🗓️ 21 august 2013

„Sunt o babă comunistă“ este cel mai nou lungmetraj al regizorului Stere Gulea, film care a obligat actori precum Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea sau Anca Sigartău, să se întoarcă într-o epocă apusă, aceea a comunismului.Vizionarea pentru presă a filmului „Sunt o babă comunistă“ a avut loc marţi, la CinemaPRO din Bucureşti. De la eveniment nu au lipsit regizorul Stere Gulea, actorii Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea, Anca Sigartău şi directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile. Lungmetrajul, în care îi regăsim pe Ana Ularu, Collin Blair, Tania Popa, Coca Bloss, va avea premiera în cinematografele româneşti vineri, 23 august, şi reprezintă o adaptare a romanului omonim scris de Dan Lungu.

Filmul spune povestea soţilor Emilia (Luminiţa Gheorghiu) şi Ţucu (Marian Râlea), care duc o viaţă liniştită de provincie, lucrurile schimbându-se atunci când fiica lor (Ana Ularu) se întoarce din Statele Unite, împreună cu logodnicul ei american. Ceea ce se voia a fi o revedere fericită se transform rapid într-o situaţie complicată, pe care Emilia încearcă să o rezolve prin orice mijloace posibile. Dincolo de toate acestea, Luminiţa Gheorghiu creează, după cum ne-a obişnuit, un rol de excepţie, acela al omului încă bântuit de amintirile comunismului, de „atunci era mai bine“.Luminiţa Gheorghiu, o „comunistă“ de excepţie  

Zilele investite în filmările peliculei i-au amintit actriţei de perioada ceauşistă:„Amintirile le-am revăzut în interiorul capului meu. În clipa în care am citit scenariul, acolo este tinereţea mea, mi-am adus aminte de cozile la alimente, alimentele pe cartelă, cozile îngrozitor de lungi şi mai ales iarna, îngheţam şi stăteam ore la coadă la benzină“.    

Mi-a făcut mare plăcere cartea, dar am zis:«Emilia povesteşte, Emilia nu are haz, cel mai mult haz îl are şeful ei» şi am zis «Stere, ce fac eu cu Emilia? Că ceilalţi au haz şi au umor». Şi el mi-a spus «Ai răbdare şi vei vedea» Luminiţa Gheorghiu, actriţăActriţa ne-a vorbit şi despre personajul său şi despre impresiile pe care i le-a lăsat romanul lui Dan Lungu.

„Mi-a făcut mare plăcere cartea, dar am zis «Emilia povesteşte, Emilia nu are haz, cel mai mult haz îl are şeful ei» şi am zis «Stere, ce fac eu cu Emilia? Că ceilalţi au haz şi au umor». Şi el mi-a spus «Ai răbdare şi vei vedea». Emilia este un personaj frumos. E puternică, e caldă, e blândă, reacţionează rapid, e deşteaptă-deşteaptă pentru că aşa a scris-o Stere, nu îmi arog drepturi care nu îmi aparţin-, repede ia decizia să vândă casa şi se întoarce înapoi, ea fuge la 11 ani şi se întoarce, se întoarce şi e foarte greu să disloci pe cineva de lucrurile cele mai simple, de o pernă, de un fotoliu, dar ea se întoarce înapoi şi îşi ajută fata care trăieşte în capitalismul acela“, ne-a relatat actriţa.  

„Rolurile mici nu pot fi jucate decât de mari actori“  

Marian Râlea, cel care îl creionează pe Ţucu, a mărturisit că regizorul Stere Gulea şi Vivi Drăgan Vasile au reuţit „să-i păcălească“ atât de bine când i-a atras în acest proiect, dându-şi seama, după vizionare, că filmul este o tragicomedie. „Ne regăsim toţi în aceste personaje pentru că acesta este spiritual românesc, de a face haz de necaz. Este un film dureros, dar după vizionare nu ai cum să nu zâmbeşti, este un film cu speranţa că vom trece peste acea perioadă, pentru că poporul roman este caracterizat de optimism“.    

Printre altele, actorul a povestit că filmul a beneficiat şi de priceperea lui Vivi Drăgan, „care compune poezie din imagine“. „Şi atunci mi-a fost foarte uşor şi foarte bine. Şi ne-am propus să nu facem un film extraordinar, ci un film de suflet şi un film pe care să îl vadă orice spectator român, indiferent de vârstă şi, aşa cum mi-au dat lacrimile la sfârşitul vizionării, totuşi am avut puterea să şi zâmbesc. Cred că acesta este hazul de necaz al românului“, a adăugat acesta.

De asemenea, actorul a amintit de scena în care puiul de găină al Maricicăi (Coca Bloss) rămâne singur, „părăsit într-o fostă Românie care a devenit actuala Românie, într-un cataclism în care trăieşte şi puiul de om“. Coca Bloss este de nerecunoscut în rolul Maricicăi, iar Marian Râlea este de părere că „rolurile mici nu pot fi jucate decât de mari actori“.  

„Sunt o babă comunistă“, o bucăţică din viaţa noastră  

Anca Sigartău, actriţa care a interpretat-o pe sora Emiliei, a declarat că filmul este o poveste frumoasă şi o experienţă completă, iar, „dincolo de povestea frumoasă, este vorba de cum a fost transpusă cinematografic de Vivi Drăgan şi Stere Gulea, modalitatea lor de a spune povestea cred că depăşeşte graniţele. O colaborare cu Stere Gulea este întotdeauna o minune.“

Filmările i-au amintit şi Ancăi Sigartău despre traiul din perioada comunistă:„Mi-am adus aminte că am făcut şi eu o practică pe la Aversa, la fabrica de pompe Aversa. Şi mi-am amintit de perioada aceea, mi-am adus aminte de perioada în care mă duceam la cules de cartofi, ceea ce era o chestie normală, mi-am adus aminte de veselie, mi-am adus aminte de colegi care au plecat la canal, se făcea acel canal, mi-am adus aminte un moment în care mama, fiind profesoară, ştiu că venea acasă şi îmi spunea că se construieşte Pasajul Obor şi, de fiecare dată când trec pe la Obor, ştiu că şi mama a pus acolo o cărămidă, chiar dacă a fost profesoară de fizică. Te uiţi în jur şi vezi blocuri făcute în epocă, nu ai cum să îţi aduci aminte, pentru că ele sunt încă o realitate, ele există“, a povestit aceasta.  

Anca Sigartău descrie filmul „Sunt o babă comunistă“ ca fiind „o bucăţică din viaţa noastră, a tuturor“, în timp ce Stere Gulea spune că „a fost un film greu şi uşor“. „E un film bazat pe emoţie, dacă trece e bine, dacă nu trece, înseamnă că am greşit, mai multă emoţie decât întrebări raţionale. A fost un film greu, din cauza scurtimii numărului zilelor, un film greu şi uşor, pentru că am avut o echipă de actori cu care m-am înţeles aşa de bine, că m-au ajutat şi au luat ei o parte din greul filmării. Nu a trebuit să stau prea mult, am făcut repetiţii, dar nu puteam să facem multe repetiţii. Ei, care comunicau foarte bine, m-au ajutat foarte mult. Gesturile, privirile, tot ce înseamnă limbajul vizual este al lor şi este al lor pentru că unul faţă de altul simţeau ceva, o bucurie de a juca“.Un final, mai multe variante  

Regizorul a povestit că a vrut să aducă ceea ce înseamnă familia în societate în filmul său şi a încercat o mediere între generaţii, afirmând că a observat la studenţii săi o atitudine care l-a îngrijorat şi tulburat, „un resentiment faţă de părinţi“. Despre Ana Ularu, care joacă rolul fiicei Emiliei şi care nu a trăit foarte mult în perioada comunismului, Stere Gulea a spus că „aceasta îşi înfruntă mama“, dar începe să înţeleagă că părinţii sunt capabili de sacrificii supreme.  

Stere Gulea a dezvăluit şi faptul că finalul a avut mai multe variante, dar, după consultările cu producătorul, existând opinii şi pro şi contra, s-a luat decizia ca filmul să le prezinte pe cele două personaje principale întorcându-se la ţară, de acolo de unde Emilia (Luminiţa Gheorghiu) a fugit în tinereţe.Citeste mai mult: adev.ro/mru4cj