Stema Ungariei, descoperită după restaurarea unei clădiri vechi din Cluj-Napoca, a fost vandalizată (foto: Szabadsag)

Stema Ungariei, descoperită după restaurarea unei clădiri vechi din Cluj-Napoca, vandalizată

📁 Istorie recentă
Autor: Remus Florescu
🗓️ 30 aprilie 2023

Stema Ungariei, ieșită la iveală după restaurarea unei clădiri vechi din Cluj-Napoca, a fost vandalizată. Peste stemă a fost imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” și un vultur, despre care s-a spus că ar semăna cu cel nazist.

„Zilele trecute, unul dintre cititorii noștri ne-a informat despre distrugerea unei steme maghiare de pe geamul orb al unui imobil de pe strada Constanța din Cluj-Napoca, renovat cu ani în urmă”, a relatat cotidianul de limbă maghiară din Cluj - Szabadsag.

Cititoarea cotidianului citat a relatat: „În noiembrie anul trecut, am descoperit cu admirație și satisfacție existența inscripției, dar acum sunt foarte surprinsă de vandalismul și încălcarea simbolului național maghiar”.

Autorii necunoscuți au imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” peste stema Ungariei.

„Din câte știm, nimeni nu a depus plângere la poliție și comisia regională de protecție a monumentelor nu a fost sesizată despre vandalism”, mai arată publicația citată.

Imobilul situat în centrul orașului Cluj-Napoca aparține unei persoane private, care l-a închiriat. Chiriașul nu a depus plângere.  

Președinta UDMR Cluj-Napoca: „Un grav incident diplomatic”

Katalin Azzola, președinta organizației Cluj-Napoca a UDMR și consilier juridic al organizației, a declarat pentru publicația maghiară Maszol: „Asemenea acțiuni afectează grav relațiile maghiaro-române și sunt considerate un grav incident diplomatic”.

Ea a adăugat că manifestările de acest gen sunt ferm condamnate de autoritățile române, iar făptuitorul poate fi tras la răspundere penală pentru infracțiune, eventual amendat sau chiar închis.

Katalin Azzola a informat că în astfel de cazuri autoritățile – dacă identifică făptuitorul - îi cer să elimine simbolul ilegal de pe clădire. În cazul în care refuză să coopereze, împotriva sa se poate porni o acțiune penală, care poate duce la acțiune în instanță.

Dacă instanța îl va găsi vinovat pe făptuitor, acesta se poate confrunta cu o serie de pedepse. Acestea pot include amenzi, pedepse cu închisoarea și răspunderea față de proprietarul imobilului. În plus, consecințele sociale pot fi semnificative. Acțiunile de această natură cresc tensiunile și antagonismul etnic. Prin urmare, reacțiile sociale pot fi, de asemenea, dure și pot duce la respingerea pe scară largă a făptuitorului în comunitate", a explicat ea.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro