Start la Berlinală. Care sunt cele mai aşteptate filme ale ediţiei din 2014
Joi începe cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, unde România participă, în afara concursului, cu documentarul „Al doilea joc“, de Corneliu Porumboiu.
La ediţia de anul acesta a Festivalului de la Berlin, 20 de producţii cinematografice din Franţa, Germania, Japonia, China şi alte ţări intră în competiţiile oficiale, în timp de patru filme germane concurează pentru marele premiu, Ursul de Aur. Peste 400 de pelicule internaţionale sunt proiectate în secţiunile speciale sau în afara competiţiei, în perioada festivalului (6-16 februarie).
Pe covorul roşu de la Berlin vor păşi celebrităţi precum actorii George Clooney, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Harvey Keitel, Pierce Brosnan, Catherine Deneuve şi regizorul Martin Scorsese. Clooney a petrecut peste şase luni în Germania anul trecut, la studiourile Babelsberg, pentru filmările la producţia „Monuments Men“ proiectată la Berlinală. În acelaşi film joacă Matt Damon, Bill Murray şi Cate Blanchett. România, care a obţinut anul trecut Ursul de Aur cu filmul „Poziţia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, nu participă în competiţia oficială a acestei ediţii.
Peste 400 de filme proiectate
Berlinala atrage anual peste jumătate de milion de spectatori, peste 3.000 de jurnalişi din 80 de ţări, cu peste 400 de filme în program, fiind astfel, după Festivalul de la Cannes, cel mai important eveniment cinematografic european. „Cu peste 400 de filme, zece secţiuni şi aproape 500.000 de vizitatori, Berlinala a devenit cel mai mare festival de film cu public din lume. Sună bine şi e bine“, a spus Dieter Kosslick, directorul Festivalului.
„Nymphomaniac“, necenzurat
Controversatul film „Nymphomaniac“, volumul 1, al regizorului danez Lars von Trier, este prezentat, la Festivalul de Film de la Berlin, în varianta lungă, în afara competiţiei. Versiunea normală a filmului are o oră şi 50 de minute, în timp de varianta lungă durează două ore şi 30 de minute. Versiunea lungă a celei de-a doua părţi a filmului va fi prezentată cu altă ocazie. Festivalul se deschide cu proiecţia filmului „The Grand Budapest Hotel / Marele Hotel din Budapesta“, regizat de americanul Wes Anderson. Alte filme aşteptate ale Berlinalei sunt „The Two Faces of January / Cele două feţe ale lui ianuarie“, „The Beauty and the Beast / Frumoasa şi Bestia“, „César Chávez“, „Black Coal, Thin Ice / Cărbune negru, gheaţă subţire“ şi altele.Tot la Festivalul de la Berlin este proiectat filmul documentar despre scriitorul Norman Manea, intitulat „Le beau danger / Pericolul frumos“. Pelicula, regizată de Rene Frolke, realizează o viziune estetică originală, focalizată pe două texte ale autorului Norman Manea, povestirea „Puteam fi patru“ şi un fragment din romanul „Plicul negru“, având secvenţe cu scriitorul filmate şi în România.
Cineaşti români la Berlin
Lungmetrajul „Al doilea joc“, regizat de Corneliu Porumboiu, este proiectat în secţiunea necompetiţională „Forum“ a festivalului, dedicată documentarelor şi filmelor experimentale realizate de cineaştii tineri. Proiectată în premieră absolută, pelicula îl regăseşte pe regizor alături de tatăl său, Adrian Porumboiu, care a fost arbitru de fotbal în timpul regimului Ceauşescu. Cineastul comentează înregistrarea pe casetă video a unui meci dintre echipele Dinamo şi Steaua. Tot în aceeaşi secţiune rulează producţia România / Germania „Pădurea e ca muntele, vezi? / The Forest is Like the Mountains“, semnată de Christiane Schmidt şi Didier Guillain.. În schimb, cineaştii Ada Solomon, Corneliu Porumboiu şi Răzvan Rădulescu participă la Berlinale Talents, unde se reunesc peste 120 de experţi internaţionali şi discută despre tehnica de a crea caractere puternice şi dezvoltarea unor lumi de poveste prin introducerea unor formate narative inovatoare. De asemenea, Corneliu Porumboiu, Anca Damian şi Dan Burlac sunt prezenţi la standul României de la European Film Market, desfăşurat în paralel cu Berlinala, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională.
Ursul păcălit de pulpe
Organizatorii Festivalului de la Berlin au decis să promoveze evenimentul printr-o serie de imagini cel puţin incitante. Micaela Schäfer (31 de ani), actriţă, prezentatoare şi cântăreaţă din Germania, a fost fotografiată pe Aleea Celebrităţilor din Berlin aproape dezbrăcată, fiindu-i acoperite părţile intime cu bandă de film de 35 mm. Modelul german ţine în braţe un urs mare de pluş, simbol al premiului cel mai prestigios al festivalului, Ursul de Aur. Cu o înălţime de 1, 75 de metri şi cu mărimi ideale pentru un model, 85-60-90, Micaela Schäfer a fost Miss East în Germania, în 2004, şi imaginea Campari, în 2005. În prezent este model cu normă întreagă, lucrează în televiziune şi are o carieră de cântăreaţă.Citeste mai mult:adev.ro/n0jcvf