Spionajul rus respinge drept „absolut false” acuzațiile că Rusia ar vrea să invadeze Ucraina
Rusia acuză Occidentul că îşi adună forţe la graniţele sale şi ale Belarusului în remarci ce par a oglindi avertismentele recente ale SUA referitoare la poziţionarea agresivă a Moscovei în raport cu Ucraina, relatează adevarul.ro.
Oficiali americani şi ucraineni au spus că Rusia a masat aproape 100.000 de trupe în apropierea graniţelor cu Ucraina, avertizând că e gata să găsească un pretext pentru a justifica o intervenţie majoră în ţară. Într-o declaraţie publică, luni, serviciul de informaţii externe al Rusiei a anunţat că situaţia actuală se aseamănă cu cea din 2008 din Georgia, unde Rusia a purtat un război de scurtă durată împotriva guvernului lui Mikheil Saakashvili.
„Politica provocatoare a Statelor Unite şi Uniunii Europene prin care au consolidat deliberat impresia de permisivitate şi impunitate a Ucrainei, este motiv de extremă îngrijorare”, a notat agenţia. La rândul său, şeful adjunct al consiliului de securitate al Rusiei a imputat ţărilor membre NATO creşterea activităţilor militare în Marea Neagră, Estul Europei şi regiunile arctice. Alexandr Grebenkin, secretarul adjunct, a estimat că probabilitatea unui incident la graniţă „nu scade”. În timp ce neagă că plănuieşte lansarea unui atac, Vladimir Putin admite că păstrarea unui climat tensionat în Estul Europei este favorabil intereselor Rusiei.
„Avertismentele noastre din ultimul timp se fac totuşi simţite şi produc un anumit efect. O anumită tensiune s-a instalat acolo. (...) Este necesar ca această stare să persiste cât mai mult timp pentru ei, ca lor să nu le treacă prin minte să provoace vreun conflict inutil la frontierele noastre de vest. Nu avem nevoie de conflicte", a afirmat Putin la reuniunea Colegiului Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, citat de RIA Novosti. Într-un interviu pentru Military Times, şeful agenţiei ucrainene de informaţii pentru apărare a declarat că Rusia a masat peste 92.000 de soldaţi în jurul graniţelor cu Ucraina şi se pregăteşte pentru un atac până la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. O prezentare publicată de portal arăta că Rusia avea 40 de grupări tactice de nivel batalion, sau BTG, staţionate lângă graniţa cu Ucraina - mai puţine decât acumularea anterioară în aprilie a acestui an, de aproximativ 53 de BTG, constând din 105.000 de militari.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că ţara sa are îngrijorări reale, împărtăşite pe scară largă de partenerii din Europa, cu privire la activităţile ruseşti la graniţa cu Ucraina, după ce Ucraina a spus că se teme că Rusia ar putea pregăti un atac, a relatat Reuters. Oficialii americani, NATO şi ucraineni au făcut declaraţii similare de aproape două săptămâni, referindu-se la ceea ce ei spun că sunt mişcări neobişnuite de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei. Moscova a respins aceste sugestii ca fiind inflamatorii şi s-a plâns de ceea ce spune că este creşterea activităţii în regiune a alianţei NATO. În comentarii care urmau să fie difuzate duminică la televiziunea de stat, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu poate fi exclusă ”o provocare” în zonă, având în vedere toată retorica americană. "Această isterie este provocată artificial. Suntem acuzaţi de un fel de activitate militară neobişnuită pe teritoriul nostru de către cei care şi-au adus forţele armate de peste ocean. Adică Statele Unite ale Americii. Nu este chiar logic sau politicos", a spus Peskov”.