Singurul castru roman din Moldova va fi scos la lumin─â dup─â 1 600 de ani jpeg

Singurul castru roman din Moldova va fi scos la lumin─â dup─â 1.600 de ani

Singura cetate roman─â din Moldova, Tirighina- Barbo┼či, care se afl─â chiar la marginea ora┼čului Gala┼úi, va fi restaurat─â ┼či pus─â ├«n valoare prin intermediul unui amplu proiect cu o valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro. Prim─âria municipiului Gala┼úi a scos deja la licita┼úie lucr─ârile, relateaz─â adevarul.ro.

Conform arheologilor, situl Tirighina-Barbo┼či ar fi al doilea din Rom├ónia ca importan┼ú─â, dup─â Sarmizegetusa Regia, fiind supranumit ÔÇ×tezaurul ne┼čtiutÔÇŁ. Dincolo de faptul c─â este singura cetate roman─â din Moldova, situl ascunde sub temelia lui urmele unei cet─â┼úi dacice, iar ├«n jur exist─â numeroase alte m─ârturii ale faptului c─â retragerea roman─â nu a ├«nsemnat plecarea tuturor romanilor de aici. 

castru 2 jpg jpeg
castru 1 jpg jpeg

Mai mult, turnul octogonal al castrului ar fi unic în zona de sud-est a Europei, după cum spune arheologul Gabriel Jugănaru, iar complexitatea sitului este un material de studiu excepţional.

ÔÇ×Traseul zidului castrului, unul dintre cele trei ┼čan┼úuri de ap─ârare, cu o configura┼úie impresionant─â, dar ┼či patru locuin┼úe romane, dintre care una cu sistem de canalizare, descoperite ├«n cadrul celei de-a doua campanii de cercet─âri arheologice, vor fi puse ├«n valoare, al─âturi de alte numeroase vestigii, la situl arheologic Tirighina-Barbo┼čiÔÇŁ, afirm─â arheologul Jug─ânaru.

Zona arheologic─â a cet─â┼úii Tirighina-Barbo┼či a f─âcut obiectul a numeroase cercet─âri ├«n ultimul secol, ├«ns─â niciodat─â nu a fost conservat─â ┼či pus─â ├«n valoare. Abandonate ├«n jurul anului 400, vestigiile (arealul este vast, cuprinde ├«ntinse zone de locuire ┼či dou─â necropole distincte) au fost o lung─â perioad─â la m├óna jefuitorilor de artefacte. Mai mult dec├ót at├ót, ├«n secolele XV-XIX, de aici a fost scoas─â o mare cantitate de piatr─â, se estimeaz─â c─â ├«n jurul a 90% din ziduri. Vestigiile de la nord de castru au fost, de asemenea, distruse ├«n mare parte odat─â cu construirea combinatului siderurgic. 

Acest articol a fost publicat ├«n revista Historia, nr. 217, disponibil─â la toate punctele de distribu┼úie a presei ├«n perioada 15 februarie - 14 martie 2020, dar ┼či ├«n format digital pe paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

H 217 jpg jpeg