Senzori și sateliți folosiți pentru salvarea Pompeii ului jpeg

Senzori și sateliți folosiți pentru salvarea Pompeii-ului

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Ionuț Preda
🗓️ 7 aprilie 2014

Senzori de pământ și sateliți într-o nouă încercare de conservare a anticului oraș, ca urmare a unei serii recente de prăbușiri ale unei părți din zidurile sitului arheologic.

Conform phys.org, compania aerospațială Finmeccanica a declarat joi că va dona tehnologia necesară Ministerului Culturii din Italia ca parte a unui proiect ale cărui costuri se ridică la 1, 7 milioande de euro – intitulat ”Pompeii – Give it a future”.

Scopurile principale ale acestei acțiuni sunt identificarea riscurilor hidrogeologice la care este supus situl, sporirea securității acestuia, testarea rezistenței structurilor și instalarea unui sistem de avertizare ale unor posibile noi prăbușiri.

Finmeccanica a declarat că proiectul va dura trei ani iar rezultatele monitorizării prin sateliți a unei rețele de senzori wireless de la nivelul solului vor fi publicate pe internet.

”Ne oferim tehnologia în sprijinul țării și a moștenirii ancestrale” a declarat reporterilor directorul executiv al Finmeccanica Alessandro Pansi.

Pompeii este cel mai vizitat sit arheologic italian din afara Romei, atrăgând anual circa 2, 5 milioane de turiști. Proiectul este văzut ca fiind vital pentru supraviețuirea sitului, afectat de curând de o serie de prăbușiri ale anumitor structuri, în principal datorită neglijenței cu care acesta a fost tratat de către autorități.