Seiful Guvernatorului Legiunii a XIII a de la Apulum, descoperit dup─â 1 700 de ani jpeg

Seiful Guvernatorului Legiunii a XIII-a de la Apulum, descoperit dup─â 1.700 de ani

├Änc─âperea subteran─â de form─â dreptunghiular─â ad─âpostea at├ót salariile militarilor romani care au sta┼úionat ├«n castrul de la apulum, c├ót ┼či steagurile cu ├«nsemnele Legiunii a XIII Gemina.

Camera de tezaur, a┼ča numita aedes, a ie┼čit la iveal─â pe ┼čantierul arheologic din zona fostului Parc Custozza din Alba Iulia. Speciali┼čtii sus┼úin c─â au g─âsit aici suficiente dovezi care atest─â c─â aici a fost, acum aproape 2.000 de ani, Palatul Guvernatorului Legiunii a XIII Gemina.

Arheologii de la Muzeul Na┼úional al Unirii au descoperit ├«n spatele Palatului Principia, pe latura de vest, o ├«nc─âpere  subteran─â de form─â dreptunghiular─â, carfe are o lungime de aproximativ 3 metri ┼či o l─â┼úime de 1, 5 metri.

├Änc─âperea scundea tezaurul ┼či simbolurile de lupt─â ale Legiunii

Speciali┼čtii ├«n arheologie roman─â sus┼úin c─â ├«nc─âperea cu rol de camer─â de tezaur ar fi ascuns ├«n urm─â cu aproape dou─â milenii, tezaurul Legiunii, piesele de podoab─â care erau folosite la ceremoniile publice, dar ┼či salariile solda┼úilor romani ┼či chiar stauia ├«mp─âratului de la Roma. Camera ad─âpostea ┼či stindardele fiec─ârei unit─â┼úi a Legiunii, care aveau forma unor prapori, pe care erau reproduse simbolurile de lupt─â. Militarii primeau o parte din sold─â lunar, o alta anual, iar cea mai mare parte la l─âsarea la vatr─â, dup─â 25-30 de ani de serviciu militar.

image

Click pe imagini pentru FOTOGALERIE

ÔÇ×Este o descoperire arheologic─â spectaculoas─â, care ne confirm─â ├«nc─â o dat─â c─â aici a fost Palatul Principia. Noi propuneam ca ├«nc─âperea s─â fie conservat─â la fa┼úa locului. Noi vom asigura suportul ┼čtiin┼úific pentru proiectul de conservare care va fi ├«ntocmit de Prim─âria Alba Iulia ┼či trimis spre avizare Ministerului CulturiiÔÇť, a explicat arheologul Constantin, care este ┼či dioorector adjunct al Muzeului Unirii.

Deocamdat─â, arheologii nu au ÔÇ×deschisÔÇť ├«nc─âperea s─â vad─â dac─â exist─â m─ârturii ale bog─â┼úiei pe care a ad─âpostit-o ├«n urm─â cu 1.700 de ani. ├Änsemn─ârile istoricilor arat─â c─â trupele care compuneau o legiune aveau obiceiul de a lua la plecare tot ce era de valoare, de la statuia ├«mp─âratuluide la Roma  la stindardele de lupt─â.

Camera care ┼úinea locul unui seif a fost  construit─â din blocuri mari de piatr─â fasonat─â, material care au permis conservarea sa ├«n bune condi┼úii. Dac─â proiectul de a primi und─â verde, trebuie g─âsite ┼či sursele de finan┼úare pentru conservarea la fa┼úa locului a descoperirilor de p├ón─â acum. ├Än imediata apropiere a ie┼čit la iveal─â o locuin┼ú─â ├«nc─âlzit─â prin pardiseal─â, dar ┼či o inscrip┼úie pe o lespede de piatr─â care  aminte┼čte de un episod politic s├óngeros desf─â┼čurat acum mai bine de 1800 de ani ├«n Roma antic─â.├Än text  apare ┼čters numele co├«mp─âratului Geta (Publius Septimius Geta), tocmai fratele ├«mp─âratului Caracalla (Marcus Aurelius Antoninus). Cei doi, fii ├«mp─âratului Septimius Severus, au fost asocia┼úi la domnie dup─â moartea tat─âlui lor, survenit─â ├«n 211 d.Hr. Este anul ├«n care Caracalla ├«l ucide pe Geta ┼či porunce┼čte ca fratele s─âu s─â fie ┼čters din istorie.

S─âp─âturile arheologice de control ├«ncepute ├«n urm─â cu trei luni confirm─â previziunile cercet─âtorilor, c─â  aici se ÔÇ×ascunde ÔÇť Palatul ├«n care a locuit comandantul Legiunii a XIII-a  Gemina.  Cercet─âtorii au stabilit c─â zona fostului parc era punctul de ├«nt├ólnire a celor dou─â drumuri romane principale care traversau castrul militar de la Apulum, ridicat ├«n jurul anului 125 d. Hr, pe vremea ├«mp─âratului Hadrian.