Săpături arheologice la mănăstirea cisterciană de la Igriș, unul dintre cele mai importante situri medievale din Banat | FOTO jpeg

Săpături arheologice la mănăstirea cisterciană de la Igriș, unul dintre cele mai importante situri medievale din Banat | FOTO

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Anul acesta a avut loc cea de-a cincea campanie arheologic─â pe care Muzeul Na╚Ťional al Banatului o dezvolt─â ├«n parteneriat cu Institutul de Arheologie al Universit─â╚Ťii Catolice ÔÇ×P├ízm├íny P├ęterÔÇŁ din Budapesta. ├Än perioada 2 august - 3 septembrie a.c. au continuat s─âp─âturile arheologice sistematice la unul dintre cele mai importante situri medievale din Banat, m─ân─âstirea cistercian─â de la Igri╚Ö, din comuna S├ónpetru Mare, jude╚Ťul Timi╚Ö.

S-a investigat transeptul bisericii m─ân─âstirii ╚Öi s-au eviden╚Ťiat absidele mici, de form─â semicircular─â, care aveau pardosea din c─âr─âmid─â, p─âstrat─â par╚Ťial. De asemenea, au fost g─âsite ╚Öi trepte care duceau spre altarul ad─âpostit de absida central─â, descoperit─â ├«n cursul anului trecut, informeaz─â un comunicat al Muzeului Na╚Ťional al Banatului. 

manastirea cisterciana de la Igris 1 jpg jpeg

Cu prilejul cur─â╚Ť─ârii unei por╚Ťiuni din gr─âdina ├«n care se efectueaz─â s─âp─âturile au ap─ârut fragmente de zid care s-au dovedit a fi intrarea ├«n biserica m─ân─âstirii, precum ╚Öi zidul vestic al acesteia. 

manastirea cisterciana de la Igris 2 jpg jpeg

Un alt obiectiv al cercet─ârii arheologice a fost continuarea s─âp─âturilor la biserica din secolele XI-XII, suprapus─â par╚Ťial de biserica m─ân─âstirii. De aceast─â dat─â, pe l├óng─â funda╚Ťiile ╚Öi zidurile de nord ╚Öi de sud ale navei, s-a g─âsit ╚Öi partea dinspre vest a bisericii, dar nu ╚Öi intrarea, fapt pentru care cercetarea va continua.

manastirea cisterciana de la Igris 4 jpg jpeg

Așa cum se întâmplă în fiecare campanie arheologică, au fost găsite morminte, atât în interiorul, cât și în curtea bisericii mănăstirii. Unele dintre morminte pot fi puse în legătură cu biserica mai timpurie. Cele mai multe dintre artefactele descoperite sunt fragmente arhitecturale din gresie și marmură roșie, unele decorate cu motive vegetale. Se detașează câteva fragmente frumos sculptate din marmură roșie, care au decorat cel mai probabil sarcofagele regale.

manastirea cisterciana de la Igris 5 jpg jpeg

Proiectul de cercetare a m─ân─âstirii cisterciene Egres, fondat─â ├«n anul 1179 ╚Öi ctitorit─â de regele B├ęla al III-lea al Ungariei va continua ╚Öi anul viitor. 

Foto: Facebook / Muzeul Na╚Ťional al Banatului

manastirea cisterciana de la Igris 6 jpg jpeg