Mareșalul Joachim Murat conduce atacul cavaleriei în timpul Bătăliei de la Jena (© Wikimedia Commons)

Sabia dăruită de Napoleon mareșalului Joachim Murat

O sabie de război cu ornamente de aur, pe care Napoleon Bonaparte i-a dăruit-o la începutul secolului al XIX-lea mareșalului Imperiului Francez și rege al Regatului celor Două Sicilii, Joachim Murat, ar putea fi vândută la licitație la Paris, la data de 30 mai, aceasta având o valoare estimată între 500.000 și 800.000 de euro.

Suma a fost estimată de casa de licitații Giquello care a subliniat, într-un comunicat, că sabia a fost „probabil” comandată de Napoleon spre a fi oferită drept dar lui Joachim Murat în semn de „recunoaștere a curajului” pe câmpul de luptă al celui care i-a fost, totodată, cumnat, relatează Agerpres.

În 1805, în același an în care a avut loc marea victorie franceză de la Austerlitz, Murat a fost numit Mare Amiral al Imperiului de către Napoleon.

Casa Giquello a precizat că ornamentele de pe sabia din oțel și aur au o valoare deosebită, acestea fiind opera armurier francez Nicolas-Noël Boutet, maestru al faimoasei fabrici de arme de la Versailles.

Sabia dăruită de Napoleon mareşalului Joachim Murat (© La Gazette Drouot)
Sabia dăruită de Napoleon mareşalului Joachim Murat (© La Gazette Drouot)

Potrivit casei de licitații, sabia a fost probabil confiscată de trupele prusace după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815 și ocuparea Parisului de către trupele coaliției antinapoleoniene.

Acest lucru ar putea explica motivul pentru care a fost descoperită, în urmă cu câteva decenii, în apropierea orașului german Kassel.

Mai multe pentru tine...