Asaltul fermei La Haye Sainte - un punct strategic în timpul Bătăliei de la Waterloo, apărat de 400 de soldați prusaci. Pictură de Richard Knötel (© Wikimedia Commons)

Descoperire macabră: Rămășițele unor soldați căzuți în Bătălia de la Waterloo, găsite în podul unei locuințe

📁 Napoleon şi războaiele sale
Autor: Redacția
🗓️ 26 ianuarie 2023

Rămășițele a zece soldați prusaci și britanici, care au fost uciși în Bătălia de la Waterloo, au descoperite în podul unei locuințe din Belgia.

Descoperirea este cu atât mai remarcabilă, având în vedere că până acum nu au fost găsite decât două schelete ale unor soldați care au căzut în bătălia care a marcat înfrângerea definitivă a lui Napoleon, informează Daily Mail.

Recent, publicația britanică a dezvăluit că istoricii Bernard Wilkin și Robin Schäfer, împreună cu arheologul Tony Pollard, profesor la Universitatea din Glasgow, au descoperit că rămășițele celor aproximativ 20.000 de soldați uciși în Bătălia de la Waterloo, precum și cele ale câtorva mii de cai, au fost dezgropate pe parcursul secolului al XIX-lea și vândute unei fabrici de zahăr construite în apropiere, care începând cu 1834 folosea oasele măcinate în procesul de fabricație a zahărului alb rafinat.

După ce și-au făcut publice descoperirile, cercetătorii au fost abordați de un bărbat care pretindea că păstrează în podul casei sale rămășițele unor soldați căzuți în Bătălia de la Waterloo. Bărbatul, care își păstrează anonimatul, susține că ar fi primit rămășițele de la cineva care le-a descoperit în urmă cu circa 40 de ani. De atunci, le-a păstrat într-un sac în podul casei sale, mai puțin un craniu, pe care l-a făcut cadou unei vecine. Femeia a păstrat craniul, pe care l-a expus cu mândrie în sufragerie timp de mai mulți ani.

Cercetătorii au recuperat rămășițele umane, însoțite de un pantof și alte obiecte, iar în prezent acestea sunt cercetate în cadrul Institutului de Criminalistică al Universității din Liege. Pe baza pantofului și a celorlalte obiecte descoperite, cercetătorii belgieni au presupus că rămășițele aparțin unor soldați prusaci și britanici, însă vor fi efectuate analize genetice pentru a stabili cu exactitate acest lucru.

Printre rămășițele umane se numără și două cranii, probabil ale unor soldați prusaci, care au fost scanate de un student. Randările 3D arată că unul dintre cei doi soldați a suferit o lovitură teribilă în zona feței.

Ultima bătălie a lui Napoleon Bonaparte a avut loc în apropierea satului belgian Waterloo, situat la sud de Bruxelles, la 18 iunie 1815. Armata franceză, formată din circa 72.000 de soldați, a fost învinsă de armata aliată condusă de Ducele de Wellington, alcătuită din 68.000 de oameni, sprijiniți de circa 50.000 de prusaci, aflați sub comanda lui Gebhard von Blücher.

Foto sus: Asaltul fermei La Haye Sainte - un punct strategic în timpul Bătăliei de la Waterloo, apărat de 400 de soldați prusaci. Pictură de Richard Knötel (© Wikimedia Commons)