S-au găsit ruinele unei biserici vechi de peste 300 de ani
Arheologii de la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei au descoperit urmele unei biserici reformate din secolul al XVII-lea pe spaţiul unde se va construi viitorul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.
Aceştia au scos la iveală urmele fundaţiei de piatră a unei biserici din lemn. „Deocamdată am dezvelit o porţiune destul de mică a terenului şi am găsit zilele trecute o parte din fundaţia de piatră a unei biserici reformate din lemn construită la sfârşitul secolului al XVII-lea. Ştim că a fost folosită peste 100 de ani până când a fost ridicată actuala Biserică Reformată de pe strada 21 Decembrie 1989. Avem informaţii din arhivele bisericii că lăcaşul era construit din lemn", explică Eugenia Beudachin, unul dintre arheologii care coordonează activitatea pe şantierul arheologic.
Săpăturile au început în urmă cu două săptămâni, interval în care s-au mai descoperit şi rămăşite din epoca romană. Arheologul mai afirmă că s-au descoperit complexe romane, o locuinţă semiadâncă (asemănătoare bordeiului) şi foarte multe fragmente ceramice. „La începutul săpăturilor am găsit la suprafaţa terenului foarte multe fragmente din vase ceramice romane. Terenul a fost deranjat prin excavare şi atunci au ieşit la iveală bucăţile de ceramică", adaugă arheologul.
Specialistul mai afirmă că vor continua lucrările şi săptămânile viitoare sperând să se găsească şi alte obiecte vechi.