Râul în care a fost botezat Iisus Hristos în pericol de dispariţie
Râul Iordan, unde a fost botezat Iisus, conform dogmei creştine, nu mai este decât un fir de apă poluat şi ar putea dispărea încă de anul viitor dacă nu vor fi luate măsuri pentru a-l proteja, a avertizat luni o asociaţie ecologistă.
Celebrul râu "a fost redus la un simplu pârâu, la sud de lacul Tiberiada, secat din cauza supraexploatării apelor sale, afectat de poluare", avertizează asociaţia Prietenii pământului/Orientul Mijlociu (FoEME) într-un raport prezentat luni la Amman.
Potrivit acesteia, 98 la sută din apele sale au fost deviate de Israel, Siria, care exploatează afluentul său, Yarmouk, şi de Iordania.
Râul, care anterior avea un debit anual de 1, 3 miliarde de metri cubi de apă dulce, vărsaţi în Marea Moartă, nu mai are decât 20 până la 30 de milioane de metri cubi, ceea ce are ca efect scăderea în fiecare an a nivelului acestei mări sărate cu un metru.
Mai mult, "apa provine de la sistemele de canalizare, de la crescătoriile piscicole sau este sărată", anunţă asociaţia din care fac parte israelieni, palestinieni şi iordanieni.
"În lipsa unei acţiuni concrete, cursul inferior al Iordanului ar putea să sece până la sfârşitul lui 2011", se arată în raport.
La vărsarea în Lacul Tiberiada, o mare rezervă de apă a Isrelului, al cărui nivel scade de la an la an, un baraj opreşte curgerea râului, în vreme ce la sud sunt deversate ape din sistemul de canalizare. Circa 340.000 de riverani varsă apele folosite în fluviu.
"Priviţi izvorul cursului inferior al Iordanului", a afirmat pe un ton ironic directorul FoEME în Israel, Gideon Bromberg, făcând referire la ape cu un miros insuportabil.
De asemenea, izvoarele de apă sărată captate în lac pentru a-i diminua salinitatea sunt deversate de asemenea în ce a mai rămas din Iordan.
În sud, în apropierea gurii Mării Moarte, un credincios ortodox rus, venit în pelerinaj, se scaldă în locul unde, potrivit ortodocşilor, Iisus a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.
În pofida nivelului ridicat de poluare, mii de pelerini continuă să efectueze în fiecare an acest ritual, expunându-se unor riscuri pentru sănătate.
Pentru a încerca să protejeze Iordanul, FoeME a avansat o singură soluţie ce prevede oprirea pompării şi deversării de mari cantităţi de apă dulce în cursul inferior, Israelul dispunând de o parte importantă ţinând cont de cantităţile deturnate, dar şi de progresul tehnologic.
Potrivit raportului, o mai bună gestionare ar permite Israelului să economisească în fiecare an 517 milioane de metri cubi de apă dulce şi Iordaniei 305 milioane de metri cubi, dintre care o parte ar putea fi deversată în fluviu.
"Un nou studiu pe care l-am comandat arată că supraexploatarea apelor a cauzat o pierdere de cel puţin 50 la sută în privinţa biodiversităţii în râu şi pe malurile sale", a subliniat directorul iordanian al proiectului Munqeth Mehyar.
În mai 2009, militanţii pentru protejarea mediului din Israel i-au cerut lui Papa Benedict al XVI-lea să intervină pentru a proteja râul Iordan, cu prilejul vizitei sale în Ţara Sfântă. De atunci, situaţia s-a înrăutăţit.