Răspunsul NATO, după ce Rusia a cerut distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu
Alianţa Nord-Atlantică a reacţionat în urma demersului făcut de Moscova, prin care cere Statelor Unite distrugerea Scutului antirachetă de la Deveselu, spunând că această cerere este o tentativă de a distrage atenţia de la faptul că Rusia a încălcat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF).
„Aceasta este o nouă tentativă flagrantă de a distrage atenţia de la încălcarea tratatului INF de către Rusia, prin dezvoltarea şi implementarea rachetei sale SSC8. Afirmaţiile Rusiei sunt de lungă durată şi nefondate. Baza de la Deveselu este parte a sistemului de apărare antirachetă al NATO, care este pur defensiv. Mai mult decât atât, dronele Statelor Unite, la care se referă Rusia, nu sunt rachete. Şi nici sistemul de apărare antirachetă al NATO, nici dronele americane nu încalcă Tratatul INF. Îi solicităm Rusiei să înceteze să mai facă aceste acuzaţii nefondate şi, în schimb, să se concentreze pe întoarcerea la respectarea Tratatului INF”, a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO.
Ministerul rus al Apărării l-a convocat pe atașatul militar american la Moscova pentru a-i înmâna o notă cu privire la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). Moscova a propus Washingtonului să distrugă rampele de lansare Mk-41 ale sistemului american antirachetă, plasate și în România în cadrul scutului de la Deveselu, despre care Moscova susține că sunt proiectate să tragă cu rachete Tomahawk.