Podul lui Nero (© Wikimedia Commons)

Rămășițele „Podului lui Nero”, scoase la iveală de seceta care a lovit Italia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 21 iulie 2022

Seceta severă care afectează Italia a scos la iveală o comoară arheologică. Este vorba despre rămășițele unui pod, care ar fi fost construit de împăratul roman Nero, de obicei scufundate sub apele râului Tibru.

Scăderea nivelului apei din Tibru, care, potrivit Reuters, a ajuns la nivelul minim după mai mulți ani, a scos la iveală rămășițele de piatră ale Pons Neronianus (în latină, Podul lui Nero), a relatat WION news, o agenție de știri cu sediul în New Delhi, India.

Live Science a discutat cu mai mulți experți, care au precizat că rămășițele acestui pod au devenit vizibile în trecut din cauza nivelului scăzut al apei. De asemenea, aceștia notează că, în ciuda numelui său, nu este sigur că acest pod a fost construit de Nero, notează Adevărul.

„Rămășițele acestui pod roman sunt vizibile ori de câte ori nivelul apei Tibrului scade, prin urmare ori de câte ori există perioade lungi - ca acum - de precipitații foarte scăzute”, a declarat Robert Coates-Stephens, arheolog la British School at Rome.

Mai multe surse au declarat că este posibil ca podul să fi fost construit înainte de domnia lui Nero.

„Originile podului sunt incerte, având în vedere că este probabil ca un pod să fi existat aici înainte de domnia lui Nero și, prin urmare, Pons Neronianus a fost probabil o reconstrucție a unei treceri anterioare”, a declarat Nicholas Temple, profesor de istorie arhitecturală la London Metropolitan University, pentru Live Science.

Împăratul Nero, care a domnit ca al cincilea împărat al Imperiului Roman între anii 54 și 68 d.Hr., a fost un suveran controversat care a construit structuri publice și a obținut victorii militare în străinătate, dar a neglijat și politica, concentrându-și în schimb mare parte din timp și pasiune asupra artelor, muzicii și curselor de trăsuri.

Tezaurul Romei a fost secătuit și în timpul domniei sale, în parte ca urmare a construirii „Domus Aurea” (Palatul de Aur), pe care Nero l-a ridicat în centrul Romei după marele incendiu. În timpul domniei sale, și-a ucis mama și cel puțin una dintre soțiile sale și s-a străduit să reconstruiască Roma după ce un incendiu uriaș a devastat orașul în anul 64 d.Hr. Nero s-a sinucis în anul 68 d.Hr. la vârsta de 30 de ani, după ce a fost declarat dușman public de către senatul roman.

Foto sus: Podul lui Nero (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...