Radion Chiaburu, fost coleg cu Regele Mihai în „clasa palatină“, a murit jpeg

Radion Chiaburu, fost coleg cu Regele Mihai în „clasa palatină“, a murit

📁 Monarhia în România
Autor: Laurenţiu Ungureanu; Anca Vancu
🗓️ 6 octombrie 2014

Radion Chiaburu s-a stins din viaţă vineri dimineaţa, la vârsta de 94 de ani. Fiu de ţăran, din satul basarabean Peceştea (Orhei), „Chiabi“ a fost colegul Voievodului de Alba Iulia din clasa I până în clasa a V-a. Anul trecut, la o emisiune Adevărul Live, Radion Chiaburu a povestit despre frumoasele lecţii şi recreaţii de la Palatul Regal.

Radion Chiaburu (fiu de ţăran) sau Chiabi, aşa cum îi spunea regele, pe vremea când împărţeau aceeaşi clasă şi aceiaşi profesori, pe vremea când jucau „ascunsa“ prin curtea Palatului şi lustruiau balustradele cu turul pantalonilor, s-a stins din viaţă vineri dimineaţa. Împreună cu alţi colegi ai Maiestăţii Sale-dintre ei mai este în viaţă Lascăr Zamfirescu (fiu de diplomat, nepotul prozatorului Duiliu Zamfirescu)-, a lăsat în urmă amintiri din clasa specială din care făcea parte alături de Regele Mihai, o colecţie de fotografii pe care le preţuia ca pe o comoară. „Multe dintre fotografiile pe care le am în album sunt făcute de Iosif Berman“, spunea Radion Chiaburu într-un interviu pentru „Adevărul“ în 2011.

În 1932, regele Carol al II – lea încredinţa unei comisii o sarcină aparte:să bată ţara-n lung şi-n lat şi să-i găsească pe cei care-aveau să fie elevi în „clasa palatină”. Clasa de liceu special înfiinţată pentru viitorul rege Mihai, pe-atunci un copil de 11 ani, deosebit de ceilalţi prin titlul de „Mare Voevod de Alba Iulia”.

Carol al II-lea îşi dorea ca fiul său să înveţe alături de reprezentanţi ai tuturor categoriilor sociale, proveniţi din toate provinciile istorice şi cuprinzând şi câte un exponent al celor două minorităţi conlocuitoare:maghiară şi germană. Clasa urma să fie alcătuită din elevi din promoţia lui Mihai, „buni la minte şi la trup“, dintre cei cu media 10 la admiterea în liceu, şi să funcţioneze într-un pavilion din incinta Palatului Regal. Avea să aibă caracter mixt, între liceu civil şi liceu militar:integrată Colegiului Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, dar condusă de ofiţeri. Iar din această clasă a făcut parte şi Radion Chiaburu.

Amintiri cu Regele în straie de ţăran

Cinci ani i-a fost coleg Voievodului, din 1933 până în 1937, iar despre aceşti ani a povestit în detaliu şi peste 5 ani şi peste 70, cu o memorie de cronicar. „În luna lui ianuarie, profesorul Nicolae Saxu a vizitat trei licee de la Chişinău, printre care şi «Alexandru Donici», unde studiam eu. M-a întrebat de ce am doar suficient la muzică şi, după ce am fost ales, mi-a spus:«Mi-am călcat pe suflet, deşi erai afon». Nu ştiu nici acum de ce m-a ales pe mine, că erau o mulţime de elevi buni la liceu", îşi amintea cu modestie domnul Chiaburu.

Fiind ultimul venit în „clasa palatină", Radion Chiaburu a fost găzduit de căpitanul Petrovici, ofiţer în Garda Palatului, într-o casă vecină cu Palatul Regal şi, pentru că avea cea mai apropiată locuinţă de Voievod, îl însoţea pe acesta la majoritatea activităţilor extraşcolare. „Între orele 17.00 şi 19.00, spre exemplu-îmi amintesc şi acum-, făceam meditaţii împreună cu Voievodul. Dimineaţa, făceam înviorarea cu colonelul Emil Pălângeanu, în spatele Palatului. Făceam alergări, exerciţii, 15 minute de gimastică şi apoi ne întorceam fiecare acasă pentru a ne pregăti de şcoală", rememora basarabeanul în acelaşi interviu.

Citeste continuarea pe adevarul.ro