Programul funeraliilor Regelui Mihai, desfiinţat de un istoric: „Nu s a mai pomenit aşa ceva pentru regii României“ jpeg

Programul funeraliilor Regelui Mihai, desfiinţat de un istoric: „Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României“

📁 Monarhia în România
Autor: Cristina Stancu
🗓️ 7 decembrie 2017

Funeraliile Regelui Mihai de la Curtea de Argeş nu includ două cutume importante de care au avut parte alţi regi ai României - Carol I şi Ferdinand, dar şi Regina Maria: aducerea Majestăţii Sale cu trenul regal în Oraşul Basarabilor şi purtarea trupului neînsufleţit pe afet de tun spre necropolă.

Programul detaliat al funeraliilor Majestăţii sale, Regele Mihai, prevede că sâmbătă, între ora 14.00 şi ora 18.20,  "cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeş, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găeşti, Topoloveni, Piteşti, Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi", potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Casei Regale a României.

 Speranţele argeşenilor ca Majestatea Sa sã fie adusă la Curtea de Argeş cu trenul regal, aşa cum s-a întâmplat cu înaintaşii sãi (cu excepţia lui Carol al II-lea, înmormântat în Portugalia, ale cărui oseminte au ajuns mult mai târziu, tot pe cale rutieră, în oraşul Basarabilor) s-au năruit.   

 „Nu s-a mai pomenit aşa ceva pentru regii României, care au fost aduşi la Curtea de Argeş cu trenul regal, şi, mai mult decât atât, s-a făcut totul cu ceremonial militar, cu salbe de arme la mormânt. Vorbim de un rege mareşal al României, veteran de rãzboi, decorat cu cele mai înalte decoraţii şi este cel cel puţin neobişnuit cã s-au uitat aceste lucruri. Majestatea Sa ar trebui adus la Curtea de Argeş cu trenul regal, tren care era pregătit pentru o călătorie prin ţară cu Alteţa Sa, Principesa Margareta, care dedica acest tur Zilei Naţionale a României”, a precizat, pentru „Adevărul”, istoricul Ştefan Dumitrache, directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeş şi consilier local. 

„Sã nu-l pui pe afet de tun, de la garã, la locul de veci este total nepotrivit” 

Mai mult decât atât, istoricul Ştefan Dumitrache arată că se încalcă şi alte cutume de care regele ar fi merita să aibă parte după moarte. 

 „În primul rând, ora este extrem de nepotrivită pentru înmormântarea unui suveran al României, a unui rege miruns. Pentru că nu vorbim de orice rege, ci de un rege miruns, ceea ce din punct de vedere al tradiţiei înseamnã enorm. Lumea înţelege mai greu ce este cu acest simbol. Un adevărat suveran este cel care trece prin mirungere, prin ungerea cu mir. Prin mirungere eşti alesul lui Dumnezeu, ca să conduci destinele unui popor. Este cea mai importantã ceremonie din punct de vedere al tradiţiilor care se ţine pentru un conducător de ţară. Iar Majestatea Sa face parte din suveranii mirunşi. Este o tradiţie veche. Mirungerea face parte din tradiţia biblicã, iar aceste lucruri sunt extrem de importante. În al doilea rând, Majestatea Sa este şi mareşal al României. Sã nu-l pui pe afet de tun, de la Garã la locul de veci este total nepotrivit. Este o tradiţie care dispare complet. Este total, total neobişnuit să se facă altfel”, a explicat directorul muzeului Municipal Curtea de Argeş.  

La Curtea de Argeş, aşteptãrile legate de funeralii sunt mari

 "Chiar discutam cu unii localnici care-mi spuneau că ar vrea să mai vadă trenul regal trecând pe aici, pe la Curtea de Argeş. Românul are cultul acestei plecări din viaţă, acestei înmormântãri, ar vrea să-l conducã pe Majestatea sa, Regele Mihai, în convoiul funerar, de la Gară la necropolă", mai spune istoricul şi consilierul local Ştefan Dumitrache. 

 Potrivit programului anunţat de Casa Regală, sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş. Presa va avea acces în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. 

Prezenţa presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare. 

Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale. 

Cărţi de condoleanţe sunt deschise la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Sursa: adevarul.ro