Povestiri pesc─âre╚Öti la Muzeul ÔÇ×Mihail SadoveanuÔÇŁ jpeg

Povestiri pesc─âre╚Öti la Muzeul ÔÇ×Mihail SadoveanuÔÇŁ

Expozi╚Ťia ÔÇ×Povestiri pesc─âre╚ÖtiÔÇŁ inaugureaz─â S─ârb─âtoarea liliacului, edi╚Ťia a XXXVI-a, eveniment tradi╚Ťional organizat la Muzeul ÔÇ×Mihail SadoveanuÔÇŁ ├«nc─â din anul 1986.

În Vila cu turnișor pătrat de la Copou, unde scriitorul primea uneltele și accesoriile de pescuit comandate din catalogul Hardy la care era abonat, sunt prezentate vizitatorilor imagini și instantanee fotografice care conturează dimensiunea pasiunii lui Mihail Sadoveanu pentru pescuit.

├Änc─â din adolescen╚Ť─â p├ón─â ├«n ultimul an de via╚Ť─â, pe apa Moldovei sau pe malurile Siretului ╚Öi ale Prutului, la Sovata sau Bicaz, pe Valea Frumoasei sau pe canalele Dun─ârii, singur sau ├«mpreun─â cu prietenii ori membri ai familiei, pescuitul a fost prilej de medita╚Ťie ╚Öi de cunoa╚Ötere pentru neobositul Sadoveanu.

Expozi╚Ťia va fi deschis─â publicului ├«n perioada 8-30 mai 2021, de mar╚Ťi p├ón─â duminic─â, ├«n intervalul orar 10.00-17.00 (16:30 ÔÇô eliberarea ultimului bilet de intrare).

Ce este pescuitul cu undi╚Ťa?
Întrebarea-i precisă; răspunsul însă nu poate fi la fel.
(ÔÇŽ) un pescar cu undi╚ŤaÔÇŽ ├«nseamn─â un domn greoi, cu p─âl─ârie mare de paie, care poart─â cu el o mul╚Ťime de vergi de undi╚Ť─â ╚Öi scoate dintr-o geant─â umflat─â fel de fel de c├órlige ╚Öi aparate care de care mai perfec╚Ťionate. Le ├«n╚Öir─â l├óng─â el, le potrive╚Öte, ÔÇô a╚Öeaz─â ├«n ace o nad─â preg─âtit─â c-o grij─â ╚Öi c-o art─â de farmacie; le arunc─â ├«n ap─â ╚Öi ├«ncepe s─â priveasc─â plutele. Le prive╚Öte mult ╚Öi cu r─âbdare. Din c├ónd ├«n c├ónd schimb─â nada. (ÔÇŽ) Vremea trece, chiticii m─ân├ónc─â nada, ╚Öi omul d─â dovad─â de o r─âbdare de sf├ónt.
Deci pescarul cu undi╚Ťa ar fi un domn care vine la balt─â cu foarte multe unelte, ca s─â nu prind─â nici un pe╚Öte. (ÔÇŽ)
Iat─â deci cam ce-ar fi pescuitul cu undi╚Ťa ÔÇŽ.(Mihail Sadoveanu, ├Ämp─âr─â╚Ťia apelor, Bucure╚Öti, 1928, p. 5-10)


1m jpg jpeg