Pistoalele cu care Napoleon a vrut să se sinucidă, vândute pentru o sumă exorbitantă (© Osenat)

Pistoalele cu care Napoleon a vrut să se sinucidă

📁 Napoleon şi războaiele sale
Autor: Redacția
🗓️ 8 iulie 2024

Un set de două pistoale care i-au aparținut lui Napoleon Bonaparte și cu care acesta s-a gândit să se sinucidă după ce și-a pierdut imperiul în 1814, au fost scoase la licitație duminică în Franța, în ciuda refuzului guvernului de a le acorda un certificat de export.

Cele două pistoale bogat decorate, clasificate drept „comori naționale” în Franța, au fost vândute la licitație pentru 1,69 milioane de euro (onorarii incluse), a anunțat casa de licitații Osenat.

Vândute în prețioasa lor cutie din lemn și cu accesoriile lor, „aceste două pistoale cu percuție, încrustate cu aur și argint, reprezentând profilul împăratului”, erau estimate la o valoare cuprinsă între 1,2 și 1,5 milioane de euro, a declarat pentru AFP expertul Jean-Pierre Osenat.

Napoleon I a comandat special această pereche de pistoale celebrului armurier Louis Marin Gosset și sunt realizate din materiale nobile precum rădăcină de nuc, abanos, catifea verde și perle. Ele sunt legate de tentativa sa de sinucidere de la Fontainebleau, din noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări, relatează Agerpres.

Încarcerat în palatul Fontainebleau după ce a fost învins în 1814 de aliați (Rusia, Austria și Prusia, precum și Marea Britanie), Napoleon era complet deprimat și a vrut să se sinucidă cu unul dintre aceste pistoale înainte de a accepta exilul pe insula Elba.

„Dar marele său scutier Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de pușcă. Napoleon a luat apoi niște otravă, dar a vomitat-o și nu a murit”, a declarat Osenat pentru AFP.

„Împăratul i-a dăruit apoi cele două pistoale și o sabie lui Caulaincourt în amintirea loialității sale în acele zile negre. De atunci, acestea au rămas în familia sa, care a decis să se despartă de ele”, a adăugat expertul.

Cele două arme au fost „considerate comori naționale” de către Comisia consultativă a comorilor naționale într-un aviz care însoțește ordinul de refuz al certificatului de export publicat sâmbătă în Journal officiel.

Indiferent de valoarea și vechimea sa, un obiect cultural clasificat drept tezaur național nu poate părăsi Franța decât temporar.

Foto sus:  Pistoalele cu care Napoleon a vrut să se sinucidă, vândute pentru o sumă exorbitantă (© Osenat)

Mai multe pentru tine...