Parlamentul European cere un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia jpeg

Parlamentul European cere un embargo total asupra importurilor de energie din Rusia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 aprilie 2022

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care solicită sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze”. Rezoluția a fost adoptată cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri.

Măsurile ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.

Eurodeputații insistă că „implementarea deplină și efectivă a sancțiunilor existente de către întreaga UE și de către aliații internaționali ai UE trebuie să fie o prioritate în prezent”. 

Europarlamentarii fac apel la liderii UE să excludă Rusia din G20 și din alte organizații multilaterale - Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Interpol, Organizația Mondială a Comerțului, UNESCO și altele - „ceea ce ar constitui un semn important că comunitatea internațională nu va reveni la relațiile obișnuite cu statul agresor”.

Pentru a eficientiza sancțiunile, Parlamentul solicită excluderea băncilor ruse din sistemul SWIFT, interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE și a staționării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia și interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus.

Eurodeputații solicită, de asemenea, confiscarea tuturor activelor „care aparțin oficialilor ruși sau oligarhilor asociați regimului lui Putin, reprezentanților și interpușilor acestora, precum și ale celor din Belarus care au legătură cu regimul Lukașenko”, potrivit comunicatului.

Foto sus: Parlamentul European (© DAVID ILIFF / Wikimedia Commons)