image

Omul de ştiinţă care a lansat primele semnale despre schimbările climatice a murit. Era supranumit „profetul climatului”

📁 Istorie recentă
🗓️ 1 august 2022

Omul de ştiinţă britanic James Lovelock, recunoscut drept unul dintre primii cercetători care au lansat semnale de alarmă cu privire la schimbările climatice, a murit la vârsta de 103 ani, a anunţat miercuri familia sa.

"James Lovelock a murit ieri (marţi), la reşedinţa sa, înconjurat de familie, în ziua în care a împlinit 103 ani", conform comunicatului familiei citat de AFP. "Lumea îl cunoştea ca pe un pionier, un profet al climatului şi inventatorul teoriei Gaia", se mai precizează în comunicat.

Născut în 1919, Lovelock a crescut în sudul Londrei între cele două războaie mondiale şi a muncit timp de 20 de ani pentru Institutul britanic de cercetări medicale. Angajat de NASA la începutul anilor '60, Lovelock s-a stabilit pentru o perioadă în California, unde a lucrat la proiecte privind posibilitatea existenţei vieţii pe Marte.

Este cunoscut pentru că a formulat "ipoteza Gaia" în 1970, în care prezenta Terra ca pe o fiinţă vie, capabilă să se autoregleze. În epocă, teoria sa a fost criticată de alţi oameni de ştiinţă.

"Ce viaţă şi ce poveşti! Geniul lui Jim a făcut din el un Forrest Gump al ştiinţei, modelând primele ştiinţe ale climei, căutarea vieţii pe Marte, descoperirea găurii în stratul de ozon, concepţia despre lume ca un sistem care se autoreglează", conform biografului său, jurnalistul Jonathan Watts (The Guardian), mai scrie AFP, citată de Agerpres.

"Fără îndoială omul de ştiinţă independent cel mai important al secolului trecut, Lovelock a fost cu decenii înaintea vremurilor sale în ceea ce priveşte teoriile sale despre Terra şi climă", conform Science Museum din Londra.

Într-un interviu acordat pentru AFP în iunie 2020, Lovelock a relativizat pandemia de coronavirus care "îi ucide în special pe cei de vârsta mea - pe bătrâni - şi deja sunt prea mulţi". "Schimbările climatice sunt mult mai periculoase pentru viaţa pe Terra decât aproape orice boală pe care ne-o putem imagina", afirma el.