descoperiri alba jpg

Obiecte unicat, vechi de aproape 2000 de ani, descoperite la Alba Iulia

📁 Muzeele României
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 29 septembrie 2023

Arheologii de la Muzeul Unirii au realizat descoperiri importante în cadrul unei activități de descărcare arheologică derulată în zona Dealului Furcilor din Alba Iulia, pe un teren unde urmează să se extindă cimitirul municipal.

Lucrarea a fost finanțată de Primăria Alba Iulia cu suma de 12.500 de lei. Arheologii s-au declarat „uimiți” de rezultatele obținute în cele aproximativ 60 de zile de săpături. 

„Au fost găsite un număr de 56 de complexe arheologice, din care 19 sunt complexe funerare, morminte din perioada romană. Dintre acestea cinci sunt de înhumare, iar restul de incinerație. Au mai fost descoperite opt piese de aur, un vas din bronz unicat la nivelul provinciei Dacia, singurul găsit la Apulum, precum și sute de bucăți de vase ceramice, precum și piese de podoabă din aur A mai fost găsită o coasă, databilă la mijlocului secolului al III-lea, piesă foarte rară pentru Dacia romană și unicat pentru Apulum”, a declarat arheologul George Bounegru.

Arheologul George Bounegru (foto: Adevărul)
Arheologul George Bounegru (foto: Adevărul)

O parte din obiectele descoperite au fost restaurate de specialiștii muzeului, cum ar fi vasul din bronz, câteva monede și mai multe vase ceramice ce au fost reconstituite din bucățile scoase la suprafață în timpul săpăturilor. Tipurile ceramice au permis o datare foarte strictă, în prima jumătate a secolului al II-lea.

„Coasa a fost găsită într-un complex arheologic, alături de ceramică şi de o monedă de la Filip Arabul, datată între 244-249 d. Hr. Deci, avem un complex arheologic de la finalul epocii romane din Dacia”, a completat George Bounegru. Potrivit acestuia, mormintele fac parte din nectopola de pe dealul Furcilor, dar sunt dintr-o o fază timpurie a necropolei.

Șantierul arhologic și coasa din perioada romană (foto: Adevărul)
Șantierul arhologic și coasa din perioada romană (foto: Adevărul)

Descoperirile se încadrează cronologic mai multor epoci istorice. Cronologic, cele mai vechi aparțin fazei a III-a a culturii Coțofeni, datate aproximativ la începutul mileniului III a Chr.! Materialele arheologice descoperite sunt reprezentative pentru această perioadă.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...