O vilă din timpul împăratului Hadrian, descoperită în timpul lucrărilor la metroul din Roma jpeg

O vilă din timpul împăratului Hadrian, descoperită în timpul lucrărilor la metroul din Roma

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 7 martie 2018

Lucrările la o nouă staţie de metrou din Roma au dus la descoperirea unei case construite în secolul II, în timpul împăratului Hadrian, au anunţat arheologii.

Săpăturile de pe linia de metrou C au dus, în 2016, la descoperirea ruinelor unor barăci ale armatei, iar acum a fost găsită „casa comandantului“, aşa cum a fost denumită vila romană dreptunghiulară, de aproximativ 300 de metri pătraţi. Clădirea era formată din 14 camere cu podele din marmură albă, în mozaic, şi plafoane pictate, dispuse în jurul unei curţi centrale cu fântâni arteziene şi piscine. Era, practic, un loc relaxant învecinat cu barăcile la care era conectat, scrie La Stampa. 

  „Am dedus că a fost casa unui comandant, pentru că niciun civil nu şi-ar fi putut construi locuinţa lângă o cazarmă. Probabil aici locuia şi se relaxa după muncă comandantul barăcilor“, spune directorul patrimoniului arheologic din Roma, Francesco Prosperetti.  

  „Este o descoperire excepţională, deoarece în Roma nu au mai fost identificate cazarme sau o locuinţă conectată la acestea“, a declarat şi directorul arheologilor din Roma, Rossella Rea. 

  Casa comandantului a fost găsită la aproximativ 12 metri sub nivelul staţiei de metrou Amba Aradam, lângă Basilica of San Giovanni Laterano.  

Casa va fi dezmembrată şi mutată temporar în containere încălzite pentru a continua lucrările la metrou, urmând apoi să fie adusă înapoi, în locul original.