Vasul „Saga Farmann” (© Facebook / Vikingskipet Saga Farmann)

O replică a unui vas viking a ajuns în Marea Adriatică

O replică a unui vas viking de transport marfă (knarr) a tras la chei în portul Bar la Marea Adriatică (Muntenegru), aflându-se într-o călătorie de un an prin apele europene, urmând vechile rute maritime folosite de nordicii care plecau din Scandinavia pentru a explora, a face comerț și a cuceri în urmă cu 1.000 de ani.

Vasul „Saga Farmann” este o reconstrucție a unui knarr din secolul X făcută din lemn de stejar și de pin. Vasul original a fost descoperit în Norvegia în 1893 dar nu a fost excavat până în anii '70 ai secolului trecut, informează Agerpres.

„Acesta este tipul de vas care ar fi călătorit spe Islanda, Goenlanda sau chiar America de Nord”, a declarat Linda Sten Vagnes, unul dintre conducătorii expediției.

Vasul „Saga Farmann”, în portul Bar (© Facebook / Vikingskipet Saga Farmann)
Vasul „Saga Farmann”, în portul Bar (© Facebook / Vikingskipet Saga Farmann)

Era vikingă, secolele VIII - XI d. Hr., a reprezentat apogeul civilizației nordice. Vikingii străbăteau mările la bordul vaselor de comerț sau al celor de război (drakkare) ajungând până pe țărmurile Americii de Nord cu mult înaintea lui Cristofor Columb.

Călătoria vasului Saga Farman, care a început în 2023, a fost inspirată de povestirile despre vikingii care au călătorit până la Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin.

A fost nevoie de ani de muncă grea depusă de entuziaști, cu ajutorul guvernelor din Danemarca și Norvegia, pentru a construi replica exactă a unui knarr. Vasul a fost lansat la apă în 2018.

Pe lângă pânze și vâsle, Saga Farmann este dotat cu patru motoare electrice care îl ajută să înainteze împotriva curenților și a vântului. La bord se află peste 3 tone de baterii, folosite atât pentru propulsie cât și ca balast.

Mai multe pentru tine...