O nouă specie de țestoasă fosilă a fost descoperită în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
O nouă specie de țestoasă fosilă, denumită Dortoka vremiri, a fost descoperită pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului al Universității din București, potrivit unui comunicat al instituției.
Dortoka vremiri a supraviețuit evenimentului care a dus la extincția dinozaurilor și poate oferi indicii importante pentru stoparea dispariției unor specii actuale de animale din cauza activităților umane.
Descoperirea paleontologică a fost documentată într-un studiu publicat recent în Journal of Systematic Palaeontology. Cercetarea a fost realizată de o echipă internațională alcătuită din Felix J. Augustin și Andreas T. Matzke de la Universitatea Tübingen (Germania), Zoltán Csiki-Sava de la Universitatea din București (România), Gábor Botfalvai de la Muzeul de Istorie Naturală și Universitatea Eötvös Loránd – Budapesta (Ungaria) și Márton Rabi de la Universitatea din Halle-Wittenberg (Germania).
Prin această descoperire, Valea Dinozaurilor din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului oferă noi informații despre diversitatea vieții de acum 70 de milioane de ani, de pe fosta Insulă a Hațegului. Aici, paleontologii au descoperit această specie de broască țestoasă, contemporană cu dinozaurii pitici din Transilvania.