O nouă expoziție permanentă în Sala Unirii din Alba Iulia  (foto: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

O nouă expoziție permanentă în Sala Unirii din Alba Iulia

Autor: Redacția
🗓️ 4 decembrie 2023

O nouă expoziție permanentă în Sala Unirii din Alba Iulia a fost inaugurată în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României.

În încăperea centrală se regăsesc doar trei piese, respectiv „Cuvântarea lui Vasile Goldiș”, „Cartea de aur a Serbărilor Unirii” și „Cartea Centenar”, și, în viitorul apropiat, o hologramă a lui Vasile Goldiș, informează Agerpres.

„Conceptul istoric pentru această expoziție este de a consacra practic întreaga Sală a Unirii momentului istoric al Unirii”, a spus directorul general adjunct al Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, Tudor Roșu.

Potrivit istoricului, expoziția trebuie să creeze emoție și să scoată vizitatorul din cotidian, „să te facă să uiți practic de probleme și să te plaseze într-un alt cadru, într-un alt mediu și să rămâi și cu multă informație, după o vizită care va dura minimum 30-40 de minute”.

Sunt expuse majoritatea pieselor importante relaționate cu actul Unirii din colecțiile muzeului.

Întinsă pe 400 de metri pătrați, expoziția are trei grupuri țintă: vizitatorul român, vizitatorul străin și vizitatorul cu anumite deficiențe, de vedere sau de auz.

Sala 1 este dedicată pregătirii Unirii, fiind expuse printre altele, biroul lui Aurel Lazăr, la care a fost scrisă „Declarația de independență” din 12 octombrie 1918, clișee pe sticlă, cu sfințirea steagului românesc la Viena, realizate de către Samoilă Mârza, documente și harta etnică a Austro-Ungariei și a României.

În sala 2 sunt expuse piese care au legătură cu ziua de 1 Decembrie 1918, cum ar fi planul de apărare al orașului Alba Iulia, ziarele din 1 decembrie, drapele, eșarfe și aparatul foto al „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza, precum și clișeele foto realizate în acea zi.

Următoarea sală, cea cu numărul 3, este despre recunoașterea Unirii, unde vizitatorii pot vederea fotografii, cărți poștale sau clișee cu Delegația Unirii la București, în 14 decembrie 1918, sau cu intrarea armatei române în Alba Iulia în 19 decembrie 1918.

Sala 4 este dedicată încoronării din 15 octombrie 1922. Sunt expuse fotografii de la încoronarea regilor Ferdinand și Maria, filmul încoronării, Colanul reginei Maria, documente originale, programul încoronării - tip broșură, medalii.

În încheierea turului, se poate admira steagul Capitolina, de la Serbările Unirii, din 1929.

Foto sus: Vernisajul expoziției permanente în Sala Unirii (© Muzeul Național al Unirii Alba Iulia)

Mai multe pentru tine...