O frescă erotică descoperită la Pompei, prezentată publicului pentru prima dată / FOTO  jpeg

O frescă erotică descoperită la Pompei, prezentată publicului pentru prima dată / FOTO

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 26 noiembrie 2019

O frescă erotică descoperită la Pompei a fost prezentată publicului pentru prima dată luni, la, în apropiere de Napoli, relatează The Guardian. Fresca foarte bine conservată surprinde uniunea între figura mitologică Leda şi zeul roman Jupiter, care s-a transformat în lebădă pentru a o seduce.

Legenda spune că Leda, soţia regelui spartan Tyndareos, a dat naştere copiilor lui Zeus, varianta grecească a zeului roman Jupiter. Potrivit legendei, i-ar fi născut pe Elena din Troia şi pe gemenii Castor şi Pollux. Ea a avut copii şi cu regele spartan Tindar.

Pictura a fost descoperită anul trecut în urma săpăturilor la Regio V, o zonă a parcului arheologic din Pompei care a prilejuit şi alte descoperiri surprinzătoare, între care o inscripţie care sugerează că vulcanul Vezuviu a erupt în luna octombrie a anului 79, nu în august, şi rămăşiţele unui bărbat care reuşise să scape neacoperit de lavă, dar care a murit în urma intoxicaţiei cu gazele emanate în urma erupţiei.

Publicul a putut vizita Calea Vezuviului, drumul pe care se află reşedinţa opulentă (domus) a unei familii romane din casa mijlocie, unde a fost găsită fresca. Arheologii au lansat ipoteza că locuinţa aparţinea unui negustor bogat care dorea să-şi arate nivelul de cultură decorându-şi casa cu fresce inspirate din mituri celebre. De asemenea, au fost deschise publicului şi Băile Centrale şi Casa Cupidonilor de aur. Regio V este un sit de 21.8 hectare aflat în nordul parcului arheologic unde au avut loc săpături ca parte a Marelui Proiect Pompei, finanţat din fonduri europene. El nu este încă accesibil publicului în totalitate.

Foto: instagram.com/pompeii_parco_archeologico/