facsimil codex jpg

O copie a celebrului manuscris Codex Aureus, achiziționată de Muzeul Unirii din Alba Iulia

📁 Muzeele României
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 11 august 2023

Un facsimil al unei cărți unice dezmembrată în urmă cu aproape 400 de ani a intrat în colecția Muzeului Național al Unirii și a fost expus în premieră pentru România. Este vorba despre o copie în mărime originală a manuscrisului Codex Aureus.

O parte din originalul manuscrisului se află la Biblioteca Battrhyaneum din Alba Iulia. La Museikon a fost vernisată marți, 8 august, expoziția „Facsimilul manuscrisului Codex Aureus. Aniversarea consacrării Episcopului Batthyány Ignác”, care poate fi vizitată până în 10 septembrie 2023.

Numit de împărăteasa Maria Tereza, în calitatea de episcop al Transilvaniei, în anul 1780, Batthyány Ignác își prelua funcția în luna august a anului 1781. Renumit colecționar de carte, Batthyány a achiziționat numeroase valori bibliofile, cea mai valoroasă piesă fiind – indiscutabil – Codex Aureus sau Evangheliarul de la Lorsch.

Operă de artă, creată la curtea lui Carol cel Mare, manuscrisul a fost dezmembrat în timpul Războiului de 30 de ani, când se afla în biblioteca de la Heidelberg, cele patru fragmente ajungând – în timp – în instituții culturale de prestigiu internațional: Biblioteca Batthyaneum Alba Iulia – filiala Bibliotecii Naționale a României, Biblioteca Apostolica Vaticana, Victoria and Albert Museum Londra și Musei Vaticani.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro