image

Nouăzeci şi şase de salve de tun, în onoarea reginei Elisabeta a II-a / VIDEO

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 9 septembrie 2022

Nouăzeci şi şase de salve de tun, câte una pentru fiecare an al vieţii reginei Elisabeta a II-a, au fost trase simultan vineri din mai multe locuri emblematice din Marea Britanie, în semn de rămas bun de la cel mai longeviv monarh britanic, care a împlinit pe 6 februarie şapte decenii pe tron.

La Londra, armata a tras salve din Hyde Park şi Turnul Londrei. Salve au fost trase totodată în Scoţia şi Ţara Galilor, de la castelele din Edinburgh, respectiv Cardiff, precum şi în alte locuri, precum Belfast (Irlanda de Nord), Plymouth şi Gibraltar, dar şi de pe nave aflate pe mare, scrie EFE, potrivit Agerpres.

Moartea suveranei este comemorată vineri şi de Camera Comunelor, ai cărei deputaţi au ţinut un minut de reculegere la prânz şi îi vor aduce un omagiu până la ora locală 22.00.

În deschiderea sesiunii omagiale, noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a menţionat că Elisabeta a II-a a fost unul dintre „cei mai mari lideri pe care lumea i-a cunoscut vreodată” şi a spus că a „reinventat monarhia” pentru epoca modernă.

Primul ei fiu născut, în vârstă de 73 de ani, va fi proclamat oficial regele Charles al III-lea sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul St. James din Londra. Charles al III-lea este așteptat vineri, la ora 17.00 GMT (20.00 ora României), să susțină primul său discurs către națiune în calitate de rege.

Guvernul britanic a declarat vineri, în mod oficial, începutul unei perioade de doliu naţional în memoria reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare.

O perioadă de „doliu regal” începe vineri şi va ţine încă şapte zile după ceremoniile funerare ale reginei Elisabeta a II-a, a căror dată va fi confirmată „la momentul potrivit”, a anunţat Palatul Buckingham. Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la castelul Balmoral din Scoţia.

Mai multe pentru tine...