Momente care au marcat cei 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II a  Cum s a transformat lumea în șapte decenii jpeg

Momente care au marcat cei 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a. Cum s-a transformat lumea în șapte decenii

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 februarie 2022

Regina Elisabeta a II-a a împlinit  la 6 februarie 2022, 70 de ani de domnie, adică a celebrat Jubileul de Platină. Niciun alt monarh englez sau britanic nu a reușit să atingă acest prag, iar nivel mondial, doar câțiva pot spune că au prins anul 70 al domniei lor. Când a devenit Regină, Elisabeta avea aproape 26 de ani. Nu se aștepta să primească această răspundere uriașă atât de repede. Dar de șapte decenii își face datoria față de zecile de milioane de cetățeni de pe tot globul pentru care este șef de stat. În timpul domniei sale, lumea s-a schimbat într-un mod radical, dar Coroana britanică s-a adaptat și a ținut pasul cu vremurile.

În vârstă de 95 de ani, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii a dat deja de sâmbătă startul festivităților dedicate Jubileului său de Platină. La Sandringham, reședința ei privată de lângă Londra, a tăiat un tort pe care l-a primit de la un grup de invitați. Suverana a fost toată numai un zâmbet și s-a ținut de glume.

Iar seara, Elisabeta a II-a le-a dat supușilor o veste surprinzătoare, într-un mesaj transmis cu ocazia Jubileului de Platină: când pe tron va urca fiul ei, prințul moștenitor Charles, ar vrea ca soția acestuia, Camilla, să poarte titlul de „regină”, și nu de „prințesă consoartă”.

Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952, odată cu decesul tatălui ei, George al VI-lea. Ea nu era în Londra atunci, ci într-un turneu internațional cu soțul ei, prințul Philip. Vestea tragică i-a prins în Kenya, pe atunci colonie britanică.

image

Regina Elisabeta a II-a a devenit șef de stat peste șapte țări, la 6 februarie 1952: Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Pakistan, Ceylon și Africa de Sud. Erau țări independente, cu instituții distincte, doar persoana monarhului era aceeași.

Tânăra regină nu știa atunci, dar în timpul domniei ei, lumea avea să se schimbe în moduri în care nimeni nu s-a gândit. Transformările sunt comparabile cu cele din timpul stră-stră-bunicii ei, Regina Victoria, în timpul căreia a avut loc Revoluția Industrială.

De la Pământ la Lună, trecând prin world wide web

Iată câteva dintre evenimentele internaționale majore ale domniei Reginei Elisabeta a II-a:

În 1957, sovieticii pun pe orbită primul satelit arficial al lumii, Sputnik. Este începutul cursei spațiale, care se va termina în 1969, când Statele Unite au dus primii oameni pe Lună.

Regina Elisabeta a II-a a asistat la trecerea de la radio și televiziune alb-negru, la transmisii color, comunicații prin satelit, internet și mesagerie instant. În 1957, transmitea primul mesaj televizat de Crăciun, iar în 2019, a postat ea singură pe Instagram.

image

În acești 70 de ani, au apărut Concorde, primul avion supersonic de pasageri, și trenul de mare viteză japonez Shinkansen.

Uniunea Sovietică a impus regimuri comuniste în Europa de Est, apoi oamenii asupriți le-au dat jos în 1989. Uniunea Sovietică dispare și ea în 1991.

În timpul domniei sale, Regina Elisabeta a II-a vede intrarea și ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și decolonizarea Africii și Asiei. Ajungem în timpul prezent. Regina Elisabeta a II-a este acum șef de stat în 15 țări, dintre care doar patru sunt dintre cele de acum 70 de ani. Restul sunt foste colonii care și-au obținut independența în ultimele decenii și care au păstrat monarhia ca formă de guvernământ. Commonwelth numără 14 țări și teritorii de peste mări.

Țări în care Regina Elisabeta a II-a este șef de stat în 2022: Marea Britanie, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Jamaica, Insulele Solomon, Bahamas, Belize, Saint Lucia, Grenada, Saint Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Saint Kitts și Nevis, Tuvalu.

Anul trecut, Barbados, mica ţară din Marea Caraibelor, a organizat primele alegeri prezidenţiale din istoria sa, la 13 luni după ce anunţase că renunță să o mai aibă pe Regina Marii Britanii la conducerea statului, devenind republică.

image

Evenimente internaționale majore în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a

Zece momente care au marcat viața personală a Reginei Elisabeta a II-a

Când încă era prințesă moștenitoare, tânăra Elisabeta a spus că toată viața ei va fi în slujba cetățenilor. După 70 de ani pe tron, această promisiune este încă actuală. Într-o domnie așa de lungă, suverana britanică a avut însă de trecut și prin evenimete personale care i-au marcat viața. Iată 10 dintre acestea:

1. Elisabeta a II-a urcă pe tron

În urmă cu 70 de ani, la 6 februarie 1952, Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul britanic la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea.

2. Încoronarea

Încoronarea ei a avut loc peste un an mai târziu, la 2 iunie 1953. Ceremonia de la Westminster Abbey a fost prima încoronare care a fost transmisă în direct la televiziune în 44 de limbi.

3. Jubileul de Argint

În 1977, regina și-a sărbătorit Jubileul de Argint, 25 de ani de domnie. Ceremonia din Parlament a fost urmărită la televiziune de 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

4. Prima întâlnire cu Papa

În 1980, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei vizite de stat la Vatican a unui monarh britanic. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat la rândul său Marea Britanie doi ani mai târziu. În 2014, Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.

5. Regina scapă nevătămată din atentate

În mai 1981, Elizabeth a scăpat nevătămată dintr-un atentat cu bombă atribuit Armatei Republicane Irlandeze (IRA) la inaugurarea unui terminal petrolier în Insulele Shetland. Deși au mai existat și alte atentate cu bombă de-a lungul domniei sale, în 1981 au fost trase și șase gloanțe oarbe în timp ce Elisabeta a II-a participa călare la o ceremonie la Londra. Apoi, câteva luni mai târziu, suverana a fost ținta unei tentative de asasinat în Noua Zeelandă.

6. 1992, „annus horribilis”

Anul 1992 a fost un an negru pentru regină. Trei dintre copiii ei ajung să se despartă, iar o parte din Castelul Windsor este distrus de un incendiu. Ea se va referi la acest an folosind cuvintele din latină „annus horribilis”, pe 25 decembrie 1992, în discursul său tradițional de Crăciun.

7. Moare prințesa Diana

La 31 august 1997, prințesa Diana, care fusese nora sa până cu un an în urmă, a murit într-un accident de mașină la Paris. În timp ce poporul britanic și-a prezentat omagiile depunând de flori la Palatul Buckingham, regina a rămas foarte discretă, o reacție ce a provocat multe critici la vremea respectivă, stârnind sentimente anti-regalitate.

8. Reconcilierea cu Irlanda

În mai 2011, Regina Elisabeta a II-a a petrecut patru zile în Irlanda. A fost pentru prima după 100 de ani, când un monarh britanic a vizitat această țară care devenise independentă în 1911.

Această vizită a marcat reconcilierea dintre cele două națiuni, care nu au trecut încă peste masacrul luptătorilor pentru independență irlandezi, din 1916, de către armata britanică. Regina își va exprima „cea mai profundă compasiune” pentru victimele istoriei lor comune tulburi.

9. Jubileul de Diamant

În iunie 2012, regina a împlinit 60 de ani pe tron și a fost sărbătorită cu mare fast: Jubileul de Diamant. Evenimentul este excepțional, deoarece era doar a doua oară în ultimii 1.000 de ani când un suveran englez atingea o asemenea longevitate pe tron. Se mai întâmplase doar în 1897, pe vremea Reginei Victoria. În timpul ceremoniei Jubileului de Diamant din 3 iunie 2012, sute de ambarcațiuni au navigat pe Tamisa, la Londra, pentru a sărbători cei 60 de ani de domnie a reginei.

10. Moartea prințului Philip

În 2021, după 73 de ani de căsnicie, regina Elisabeta a II-a își vede soțul, prințul Philip, plecând de lângă ea la vârsta de 99 de ani. Moartea prințului va fi un eveniment trist pentru familia regală, dar și pentru poporul britanic, un popor care acum se poate bucura, în schimb, de cea de-a 70-a aniversare a domniei reginei lor.