Noi informaţii despre primii conducători ai Egiptului
Aproximativ 60 de inscripţii şi desene datând de acum 5.000 de ani au fost găsite în Egipt, într-un sit arheologic numit Wadi Ameyra. Sculpate în piatră, acestea relevă informaţii despre primii faraoni ai Egiptului. Cercetătorii, coordonaţi de Pierre Tallet, declară că prin aceste artifacte, primii faraoni au dorit să îşi consolideze stăpânirea în teritoriu.
Cele mai recente inscripţii sunt de acum 4.800 de ani şi consemnează domnia unui faraon pe nume Nebre, în timp ce primele sculpturi gîsite la Wadi Ameyra au fost aproximate de arheologi ca datând de acum 5.200 de ani.
Specialiştii au descoperit pe una dintre inscripţii detalii legate de o regină pe nume Neith-Hotep care a condus Egiptul în urmă cu 5.000 de ani, ca regent pentru un faraon tânăr pe nume Djer. Deşi egiptologilor le era cunoscut faptul că Neith – Hotep a existat, ei credeau că ea a fost căsătorită cu un faraon numit Narmer. Inscripţiile au arătat că ea a condus Egiptul, însă nu în calitate de soţie a lui Narmer.
O altă inscripție găsită la Wadi Ameyra arată că Memphis, o veche capitală a Egiptului, cunoscută şi sub numele de „Pereţii Albi” este mai veche decât se credea inițial. Vechii greci și scriitori Romei Antice au afirmat că oraşul Memphis a fost construit de către un rege mitic numit Menes, pe care arheologii l-au identificat cu faraonul Narmer. Inscripţia găsită atestă existenţa oraşului Memphis încă dinainte de naşterea lui Narmer. Astfel, înfiinţarea oraşului este contemporană cu faraonul Iry – Hor, care a condus Egiptul cu două generaţii înaintea lui Narmer.
Arifactele găsite la Wadi Ameyra, sit descoperit în anul 2012, demitizează unele informaţii despre primii conducători ai Egiptului, însă ele urmează a fi analizate pentru ca noutăţile să fie veridice.