Noi informaţii despre primii conducători ai Egiptului jpeg

Noi informaţii despre primii conducători ai Egiptului

­čôü Egiptul Antic
Autor: Alina Negulescu
­čŚô´ŞĆ 22 ianuarie 2016

Aproximativ 60 de inscrip┼úii ┼či desene dat├ónd de acum 5.000 de ani au fost g─âsite ├«n Egipt, ├«ntr-un sit arheologic numit Wadi Ameyra. Sculpate ├«n piatr─â, acestea relev─â informa┼úii despre primii faraoni ai Egiptului. Cercet─âtorii, coordona┼úi de Pierre Tallet, declar─â c─â prin aceste artifacte, primii faraoni au dorit s─â ├«┼či consolideze st─âp├ónirea ├«n teritoriu.

Cele mai recente inscrip┼úii sunt de acum 4.800 de ani ┼či consemneaz─â domnia unui faraon pe nume Nebre, ├«n timp ce primele sculpturi g├«site la Wadi Ameyra au fost aproximate de arheologi ca dat├ónd de acum 5.200 de ani.

Speciali┼čtii au descoperit pe una dintre inscrip┼úii detalii legate de o regin─â pe nume Neith-Hotep care a condus Egiptul ├«n urm─â cu 5.000 de ani, ca regent pentru un faraon t├ón─âr pe nume Djer. De┼či egiptologilor le era cunoscut faptul c─â Neith ÔÇô Hotep a existat, ei credeau c─â ea a fost c─âs─âtorit─â cu un faraon numit Narmer. Inscrip┼úiile au ar─âtat c─â ea a condus Egiptul, ├«ns─â nu ├«n calitate de so┼úie a lui Narmer.

djk jpg jpeg

 O alt─â inscrip╚Ťie g─âsit─â la Wadi Ameyra arat─â c─â Memphis, o veche capital─â a Egiptului, cunoscut─â ┼či sub numele de ÔÇ×Pere┼úii AlbiÔÇŁ este mai veche dec├ót se credea ini╚Ťial. Vechii greci ╚Öi scriitori Romei Antice au afirmat c─â ora┼čul Memphis a fost construit de c─âtre un rege mitic numit Menes, pe care arheologii l-au identificat cu faraonul Narmer. Inscrip┼úia g─âsit─â atest─â existen┼úa ora┼čului Memphis ├«nc─â dinainte de na┼čterea lui Narmer. Astfel, ├«nfiin┼úarea ora┼čului este contemporan─â cu faraonul Iry ÔÇô Hor, care a condus Egiptul cu dou─â genera┼úii ├«naintea lui Narmer.

               Arifactele g─âsite la Wadi Ameyra, sit descoperit ├«n anul 2012, demitizeaz─â unele informa┼úii despre primii conduc─âtori ai Egiptului, ├«ns─â ele urmeaz─â a fi analizate pentru ca nout─â┼úile s─â fie veridice.