Noi detalii despre vizita Papei Francisc în România: accesul pe Câmpia Libertăţii, beatificarea celor 7 episcopi și întreg programul Papei jpeg

Noi detalii despre vizita Papei Francisc în România: accesul pe Câmpia Libertăţii, beatificarea celor 7 episcopi și întreg programul Papei

­čôü Istoria Religiilor
Autor: Redac╚Ťia

Ast─âzi, 25 martie 2019, s─ârb─âtoarea Bunei Vestiri, Sf├óntul Scaun a comunicat noi detalii privind vizita Suveranului Pontif ├«n Rom├ónia. Conform comunicatului, duminic─â 2 iunie 2019, Sf├óntul P─ârinte Papa Francisc va beatifica pe cei ╚Öapte episcopi rom├óni greco-catolici uci╚Öi din ur─â fa╚Ť─â de credin╚Ť─â ├«n diferite locuri din Rom├ónia ├«ntre anii 1950 ÔÇô 1970, ocazie cu care va ├«nt├ólni credincio╚Öii greco-catolici ╚Öi va celebra Sf├ónta Liturghie pe C├ómpia Libert─â╚Ťii din Blaj. Dup─â celebrarea euharistic─â va avea loc pr├ónzul cu suita papal─â, iar mai apoi Sanctitatea Sa va ├«nt├ólni comunitatea rrom─â din localitate.

Cu acest prilej Arhiepiscopia de Alba Iulia ╚Öi F─âg─âra╚Ö, gazda evenimentului de la Blaj, anun╚Ť─â preo╚Ťii ╚Öi pelerinii care vor participa la acest moment istoric din via╚Ťa Bisericii Rom├óne Unite, Greco-Catolice, c─â totul este organizat pentru o primire c├ót mai bun─â a tuturor celor care doresc s─â se roage ├«mpreun─â cu urma╚Öul lui Petru ╚Öi s─â aduc─â laud─â lui Dumnezeu pentru cei ╚Öapte ferici╚Ťi episcopi, modele autentice de m─ârturie ┼či d─âruire cre┼čtin─â. ├Än acest sens, accesul pe C├ómpia Libert─â╚Ťii, locul de desf─â╚Öurare a Sfintei Liturghii, se va face pe baza biletelor gratuite distribuite ├«n parohii ╚Öi a documentului de identitate al fiec─ârei persoane. 

Accesul ├«n localitate este organizat pentru ca to╚Ťi pelerinii s─â ajung─â c├ót mai aproape de locul de desf─â╚Öurare. Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii p├ón─â pe C├ómpia Libert─â╚Ťii, iar cei care vor veni cu autorismul personal vor putea parca pe str─âzile Blajului. Pentru persoanele cu dificult─â╚Ťi de deplasare au fost prev─âzute mijloace de transport care le vor prelua din parc─âri sau gar─â pentru a le duce c├ót mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit. 

Pentru confortul pelerinilor pe C├ómpia Libert─â╚Ťii sunt prev─âzute suficiente scaune, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuit─â ap─â, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc pot aduce cu ei ap─â. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispozi╚Ťie pentru a-i informa ╚Öi a le oferi sprijinul necesar ├«n caz de nevoie. 

Totul va fi organizat pentru ca fiecare s─â se simt─â ca acas─â, s─â se bucure din plin de ├«nt├ólnirea cu Sf├óntul P─ârinte, precum ┼či de beatificarea celor ┼čapte episcopi care s-au jertfit pentru ap─ârarea credin┼úei ┼či a dreptului la existen┼ú─â a Bisericii Greco-Catolice din Rom├ónia.

Programul detaliat al c─âl─âtoriei apostolice pe care papa Francisc o efectueaz─â ├«n Rom├ónia ├«n zilele 31 mai ÔÇô 2 iunie 2019, sub genericul ÔÇŁS─â mergem ├«mpreun─â!ÔÇŁ este urm─âtorul. 

Trei Sfinte Liturghii, opt discursuri ├«n fa╚Ťa autorit─â╚Ťilor politice ╚Öi religioase, beatificarea a ╚Öapte episcopi greco-catolici martiri ╚Öi o ├«nt├ólnire cu comunitatea rom ├«n doar trei zile foarte intense, la dou─âzeci de ani dup─â vizita Sf├óntului Ioan Paul al II-lea. Vorbim de programul detaliat al c─âl─âtoriei apostolice pe care papa Francisc o efectueaz─â ├«n Rom├ónia ├«n zilele 31 mai ÔÇô 2 iunie 2019 la Bucure╚Öti, Ia╚Öi, ╚śumuleu-Ciuc ╚Öi Blaj, sub genericul ÔÇŁS─â mergem ├«mpreun─â!ÔÇŁ. Programul vizitei papale a fost publicat ast─âzi de Sala de pres─â a Sf. Scaun ╚Öi de Conferin╚Ťa Episcopilor din Rom├ónia.

papa francisc in romania1ec jpg jpeg

Vineri, 31 mai 2019: Roma - Bucure╚Öti 

├Änt├ólnirile cu pre╚Öedintele, primul ministru, patriarhul ╚Öi Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe rom├óne ╚Öi cu vice-pre╚Öedintele Conferin╚Ťei Episcopilor din Rom├ónia marcheaz─â prima zi a c─âl─âtoriei apostolice a papei Francisc ├«n Rom├ónia, dedicat─â ├«n ├«ntregime autorit─â╚Ťilor politice ╚Öi biserice╚Öti din Capital─â.

Potrivit programului, Sf├óntul P─ârinte pleac─â de la Roma vineri, 31 mai a.c., la ora 8.10 de pe aeroportul Roma ÔÇô Fiumicino cu direc╚Ťia Bucure╚Öti ÔÇô Otopeni, unde urmeaz─â s─â ajung─â la ora 11.30. Dup─â primirea oficial─â de la aeroport, papa merge la Palatul Preziden╚Ťial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la pre╚Öedintele Rom├óniei ╚Öi ├«nt├ólnirea cu prim-ministrul. La ora 13.00, la Palatul Cotroceni, pontiful prezint─â primul discurs al vizitei ├«n cadrul ├«nt├ólnirii cu autorit─â╚Ťile, reprezentan╚Ťii societ─â╚Ťii civile ╚Öi membrii Corpului Diplomatic. 

Dup─â ├«nt├ólnirile cu autorit─â╚Ťile politice ╚Öi societatea civil─â, a doua parte a zilei este dedicat─â dimensiunii spirituale, ├«ncep├ónd cu Biserica ortodox─â ╚Öi ├«ncheind cu Biserica catolic─â. Astfel, la 15.45, papa merge la Palatul Patriarhiei Bisericii ortodoxe rom├óne pentru o ├«nt├ólnire privat─â cu patriarhul ortodox, dup─â care urmeaz─â ├«nt├ólnirea cu Sinodul permanent al Bisericii ortodoxe, ├«n fa╚Ťa c─âruia prezint─â cel de-al doilea discurs al vizitei. ├Äntrevederea cu reprezentan╚Ťii Bisericii ortodoxe se ├«ncheie cu vizita papei ╚Öi a patriarhului la noua catedral─â ortodox─â pentru rug─âciunea ÔÇŁTat─âl NostruÔÇŁ ╚Öi cu un cuv├ónt de salut din partea Succesorului lui Petru. Prima zi a papei ├«n Rom├ónia se ├«ncheie cu Sf. Liturghie oficiat─â ├«n catedrala ÔÇŁSf. IosifÔÇŁ a arhidiecezei romano-catolice de Bucure╚Öti. 

S├ómb─ât─â, 1 iunie 2019: Bucure╚Öti ÔÇô ╚śumuleu Ciuc ÔÇô Ia╚Öi ÔÇô Bucure╚Öti 

Sf├ónta Liturghie la sanctuarul marian de la ╚śumuleu-Ciuc ocup─â prima parte a zilei de s├ómb─ât─â, 1 iunie a.c., din agenda c─âl─âtoriei apostolice ├«n Rom├ónia, urm├ónd ca, ├«n partea a doua a zilei, papa s─â viziteze dieceza de Ia╚Öi pentru o ├«nt├ólnire cu tinerii ╚Öi familiile.

La ora 9.30, pontiful pleac─â de la Bucure╚Öti cu avionul spre Bac─âu, dup─â care merge cu elicopterul la stadionul din Miercurea-Ciuc, ├«n arhidieceza romano-catolic─â de Alba-Iulia. Succesiv, papa merge cu automobilul la sanctuarul Fecioarei Maria de la ╚śumuleu-Ciuc, unde celebreaz─â Sf. Liturghie cu pelerinii prezen╚Ťi ╚Öi ╚Ťine omilia celebr─ârii euharistice. 

├Än jurul orei 17.00 papa ajunge cu elicopterul pe aeroportul din Ia╚Öi. La 17.30 face o vizit─â la catedrala romano-catolic─â, dup─â care merge ├«n fa╚Ťa Palatului Culturii pentru o ├«nt├ólnire marian─â cu tinerii ╚Öi familiile, c─ârora le adreseaz─â cel de-al ╚Öaselea discurs al vizitei. ├Än cursul serii, papa se ├«ntoarce cu avionul la Bucure╚Öti. 

Duminic─â, 2 iunie 2019: Bucure╚Öti ÔÇô Blaj ÔÇô Roma 

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin român și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri se află în centrul agendei celei de-a treia și ultimei zile a călătoriei apostolice în România.

Sf├óntul P─ârinte pleac─â de la Bucure╚Öti cu avionul duminic─â, la ora 9.00, cu direc╚Ťia Sibiu, de unde merge cu elicopterul la Blaj. Aici, celebreaz─â Sf├ónta ╚Öi Dumnezeiasca Liturghie cu beatificarea a ╚Öapte episcopi greco-catolici martiri, ritul sacru desf─â╚Öur├óndu-se pe C├ómpia Libert─â╚Ťii de la Blaj. Papa prezint─â omilia celebr─ârii euharistice ╚Öi recit─â antifonul marian pascal ÔÇŁRegina CoeliÔÇŁ (ÔÇŁBucur─â-te, Regina CeruluiÔÇŁ). Dup─â pr├ónzul cu suita papal─â, Sf├óntul P─ârinte are o ├«nt├ólnire cu comunitatea rom din Blaj. ├Än fine, ├«n jurul orei 17.00, papa sose╚Öte cu elicopterul la aeroportul din Sibiu pentru ceremonia de r─âmas bun. 

Papa Francisc pleac─â din Rom├ónia cu avionul duminic─â, 2 iunie a.c., la 17.30, urm├ónd s─â ajung─â pe aeroportul Roma ÔÇô Ciampino ├«n jurul orei locale 18.30. Dup─â nelipsita vizit─â la icoana Maicii Domnului ÔÇŁSalus Populi RomaniÔÇŁ din bazilica Santa Maria Maggiore, papa se ├«ntoarce la re╚Öedin╚Ťa sa din Casa ÔÇŁSf. MartaÔÇŁ din Cetatea Vaticanului. 

Cea de-a doua c─âl─âtorie apostolic─â a unui pap─â ├«n Rom├ónia marcheaz─â o serie de premiere care, p├ón─â nu demult, p─âreau s─â r─âm├ón─â pentru totdeauna ├«n domeniul dorin╚Ťelor: prima vizit─â a unui pap─â care ├«mbr─â╚Ťi╚Öeaz─â at├ót Capitala c├ót ╚Öi fostele principate istorice ale Rom├óniei - cu etape la Bucure╚Öti, Ia╚Öi, ╚śumuleu-Ciuc ╚Öi Blaj -, prima ├«nt├ólnire a unui pap─â cu reprezentan╚Ťii comunit─â╚Ťii rom, precum ╚Öi prima prezen╚Ť─â a unui pap─â, chiar ╚Öi numai pentru o escal─â tehnic─â, la Bac─âu ╚Öi Sibiu. 

├Än ciuda v├órstei octogenare ╚Öi a efortului fizic pe care ╚Öi l-a asumat pentru cele trei zile, papa Francisc se face pelerin ├«n ╚Ťara numit─â cu afec╚Ťiune de Sf├óntul Ioan Paul al II-lea ÔÇŁGr─âdina Maicii DomnuluiÔÇŁ.