Necropolã romanã descoperitã în Tunisia jpeg

Necropolã romanã descoperitã în Tunisia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 17 februarie 2012

O descoperire întâmplãtoare scoate la ivealã aproape 100 de morminte romane lângã el Kantra – în regiunea sudicã a insulei Djerba. Angajaţii de la STEG (Societatea tunisianã pentru electricitate şi gaz) precum şi angajaţii Ministerului Muncii aduc la luminã mormintele în timpul unor lucrãri în zonã.

Unul dintre angajaţi povesteşte cã reparaţiile la o conductã de gaz au fost însoţite de dezgroparea unor fragmente de ceramicã, marmurã, haine, monede şi oase umane. Nu s-a stabilit cã ar fi vorba despre o necropolã pânã nu au fost chemaţi arheologii sã investigheze.

Youssef el Cherif, erheolog, confirmã cã mormintele din el Kantra sunt legate de situl de la Meninx. Iniţial un centru manufacturier înfiinţat de fenicieni încã din secolul al X-lea a.Hr., Meninx se dezvoltã într-un oraş prosper şi important în timpul stãpânirii romane graţie poziţiei strategice care îl plaseazã la intersecţia dintre vechile drumuri comerciale. Meninx ajunge chiar capitala insulei şi este dotatã cu bãi termale, amfiteatru, basilicã şi posibil un for. O echipã de arheologi se va ocupa de o cercetare mai amãnunţitã a necropolei oraşului.

sursa:allthingsafrica.com