Tezaurul Romaniei

Mugur Isărescu: „Problema Tezaurului evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută”

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 20 noiembrie 2023

Problema tezaurului românesc evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută, a afirmat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

„Trebuie să ne gândim la ce vom face în viitor. Proiectele noastre de viitor pornesc de la constatarea că, în plan extern, chiar la nivelul decidenţilor europeni, problema Tezaurului evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută. În circuitul public din sănătate, atât cel ştiinţific, cât şi în cel al literaturii de popularizare, nu există lucrări în limbi de circulaţie internaţională dedicate acestei teme, iar istoricii şi specialiştii în ştiinţe juridice români nu au abordat în străinătate această problematică”, a spus Mugur Isărescu.

El a declarat că un prim pas va fi sprijinirea demersurilor europarlamentarului Eugen Tomac în direcţia informării membrilor Parlamentului European şi a internaţionalizării problematicii tezaurului.

„Ne propunem totodată să contribuim la reuşita evenimentelor care se vor organiza în viitorul apropiat, din câte înţelegem în cadrul Parlamentului European, atât cu experienţa specialiştilor noştri, cât şi cu lucrările în limba engleză prezentate şi dezbătute la BNR. Se cuvine să omagiem pe cei care, timp de trei decenii, au ţinut sus steagul recuperării Tezaurului României, cu toate că n-am fost mereu încurajaţi. Drept recunoştinţă Citește mai multe amănunte pe adevarul.ropentru eforturile şi dedicaţia lor în acest domeniu, le oferim un exemplar din moneda de argint 100 de ani de la încheierea unificării monetare, cu promisiunea că, dacă vom recupera aurul, vom oferi şi o monedă de aur”, a spus Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a anunţat că anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a Tezarului României.

„Începând din anul 1991, Banca Naţională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă şi externă a problematicii Tezaurului trimis la Moscova şi apoi sechestrat de Uniunea Sovietică. În acest an ne-am propus organizarea a mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internaţional, că România are un drept creanţă deplin valabil din punct de vedere istoric şi juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917”, a afirmat guvernatorul BNR.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Mai multe pentru tine...