Tezaurul României la Moscova după 1989: Odiseea continuă jpeg

Tezaurul României la Moscova după 1989: Odiseea continuă

├Än aprilie 1991, la Moscova, Ion Iliescu pune pe tapet chestiunea tezaurului ├«n convorbirile cu Gorbaciov. R─âspunsul este acela╚Öi: ÔÇ×Nu ╚Ötim nimic, vom vedea, vom cerceta.ÔÇŁ 

Dup─â c─âderea URSS, problema tezaurului Rom├óniei a revenit ├«n prim-plan ├«n 1994, ├«n timpul vizitei f─âcute la Moscova de c─âtre pre┼čedintele Iliescu. ╚śi de aceast─â dat─â, ru┼čii au apelat la politica de tergivers─âri atunci c├ónd a fost pus─â ├«n discu┼úie chestiunea restituirii tezaurului. Rezultatul vizitei lui Iliescu a fost o retrocedare simbolic─â a 12 monezi de aur ├«n greutatea de 77 de grame, care au ajuns s─â fie datate ┼či ├«nregistrate abia ├«n 2008. Dar iat─â c─â tot delega┼úia Moscovei i-a prezentat pre╚Öedintelui Iliescu o solu┼úie de rezolvare a problemei, prin m─ârirea exponen┼úial─â a schimburilor economice ╚Öi comerciale dintre cele dou─â ┼ú─âri, oferind Rom├óniei un pachet de 32 de proiecte economice ╚Öi comerciale, care s─â se deruleze prin intermediul firmelor private, din care proiectul cu num─ârul 32 s─â se denumeasc─â ÔÇ×restituirea componentei de metale pre┼úioase c─âtre Banca Na┼úional─â a Rom├ónieiÔÇŁ.

De fapt, acest proiect ar fi însemnat chiar restituirea monezilor și lingourilor de aur către Banca Naţionala a României. Iliescu a fost încântat de oferta rușilor și a predat problema, spre rezolvare, consilierului său, Ioan Talpeș. Acesta a cerut, ca o dovadă de bună credinţă, ca partea rusă să predea României un set de 12 monede de aur, provenite din primul transport al Tezaurului la Moscova, din primul tren și din prima ladă, conform listei de inventar existentă în arhive. Partea rusă s-a conformat și a trimis imediat un delegat la București, în decembrie 1994, cu cele 12 monede de aur, numai că nicio autoritate românească nu a mai dorit apoi să le primească.

Abia ├«n data de 6 martie 2008, cu actul de dona┼úie nr. 1272, emis de Ministerul Culturii ╚Öi Cultelor, s-a reu╚Öit predarea c─âtre Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei a acestor 12 monede istorice de aur, edi┼úii din Franta ╚Öi Belgia, dat├ónd din anii 1854ÔÇô1909, ├«n greutate total─â de 77,09 grame. ╚śeful Cabinetului Numismatic ╚Öi Tezaur Istoric din cadrul Muzeului Na┼úional de Istorie a Rom├óniei, Ernest Oberl├Ąnder T├órnoveanu, a semnat actul de primire ╚Öi a certificat c─â ÔÇ×toate monedele prezentate sunt autenticeÔÇŁ.

O problem─â de onoarea na╚Ťional─â, moral─â ╚Öi adev─âr 

La 4 iulie 2003 s-a ├«ncheiat ÔÇ×Tratatul privind rela┼úiile prietene╚Öti ╚Öi de cooperare dintre Rom├ónia ╚Öi Federa┼úia Rus─âÔÇŁ. Partea rus─â a refuzat reglarea problemei tezaurului prin tratat; ├«n schimb, s-a agreat totu╚Öi constituirea unei comisii de istorici rom├óni ╚Öi ru╚Öi care s─â studieze chestiunea. Comisia s-a ├«nt├ólnit pentru prima dat─â ├«n perioada 19ÔÇô21 octombrie 2004, la Bucure╚Öti, copre╚Öedin┼úii acesteia fiind profesorul Ioan Scurtu, respectiv academicianul Alexandr Oganovici Ciubarian. 

Cu toate acestea, lucr─ârile comisiei nu au avansat foarte mult p├ón─â ├«n prezent. Serghei Golubi┼úki, filolog, scriitor, jurnalist ┼či analist financiar rus, declara, ├«ntr-un interviu pentru ziarul ÔÇ×Adev─ârul MoldovaÔÇŁ, c─â problemele economice cu care se confrunt─â Rusia acum nu constituie un obstacol pentru a restitui Rom├óniei cele 93 de tone de aur. ÔÇ×Este un pic mai pu┼úin de 3,5 de miliarde de dolari, la costul actual. Aproximativ at├ót cheltuie Federa┼úia Rus─â ├«ntr-o s─âpt─âm├ón─â pentru men┼úinerea cursului rublei ┼či pentru lichiditatea sistemului bancar. Nu se pune problema dac─â aurul a fost cheltuit sau nu, ci dac─â exist─â cea mai mic─â ┼čans─â pentru a fi restituitÔÇť, consider─â ziaristul rus.

Rom├ónia nu poate s─â trag─â dec├ót o singur─â concluzie, cea corect─â ╚Öi cea adev─ârat─â: restituirea integral─â a tezaurului trimis spre p─âstrare la Moscova ├«n 1916. Dincolo de valoarea lui financiar─â, cifrat─â, ├«n func┼úie de aprecieri, ├«ntre 1 si 3 miliarde de dolari, r─âm├óne componenta simbolic─â a demnit─â┼úii na┼úionale. ÔÇ×Este un dosar greu din toate punctele de vedere, cu o mare ├«nc─ârc─âtur─â istoric─â, pe care fiecare guvernator ├«l preia la instalarea ├«n func┼úie ┼či face un leg─âm├ónt s─â depun─â tot ce-i st─â ├«n putin┼ú─â pentru a repatria tezaurulÔÇŁ, spunea actualul guvernator al B─âncii Na┼úionale, Mugur Is─ârescu.

Acest text este un fragment din articolul ÔÇ×Tezaurul Rom├óniei la Moscova dup─â 1989: Odiseea continu─âÔÇŁ, publicat ├«n revista Historia Special, nr.17, disponibil─â ├«n format digital pe Paydemic.com.

Cump─âr─â Acum

727 s jpg jpeg