Morminte romane descoperite în Israel (© Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority)

Morminte romane descoperite în Israel, deschise pentru public / FOTO

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2024

Două morminte romane, vechi de peste 1.600 de ani și decorate cu picturi murale reprezentând personaje mitologice grecești, vor fi deschise publicului în sudul Israelului, a anunțat Autoritatea Israeliană pentru Antichități.

Cele două morminte romane, aflate în apropierea portului Ashkelon și descoperite la o distanță de mai bine de o jumătate de secol, vor putea fi vizitate începând din luna octombrie, informează Agerpres.

Primul, care datează din secolul al IV-lea, a fost excavat în anii 1930 de către o expediție britanică și este decorat cu reprezentări de nimfe cu capul împodobit cu coroane de flori de lotus, de copii care cântă la flaut și de diverse păsări și animale.

Al doilea, care datează din secolul al II-lea și a fost folosit pentru înmormântarea mai multor generații ale unei familii aristocratice, a fost descoperit în anii 1990 de arheoloaga israeliană Elena Kogan-Zehavi.

„Opt morminte pictate au fost descoperite până acum (în Israel) și doar cele două din Ashkelon vor fi accesibile publicului”, a declarat Elena Kogan-Zehavi, pentru AFP.