Memoriile din închisoare ale diplomatului machiavelic Ştefan Andrei, cu „Adevărul“
Adevărul vă oferă, în data de marţi, 31 mai, volumul I al memoriilor lui Ştefan Andrei:„Jurnalul din închisoare“. Ştefan Andrei a fost ministrul de externe al României între anii 1978 şi 1985 şi apropiat al lui Nicolae Ceauşescu. În „Jurnalul din închisoare“, Andrei vorbeşte despre anii pe care i-a petrecut în închisoare după Revoluţia din 1989.
„Machiavelli“, „stăpânul secretelor lui Ceauşescu“ sau „Eminenţa cenuşie“ sunt doar câteva titluri sub care a fost cunoscut Ştefan Andrei, un om cu o cultură serioasă, solidă, unul dintre puţinii demnitari comunişti care au respectat şi au frecventat şcoala, Ştefan Andrei a făcut o figură discordantă în marea de antiintelectualism care caracteriza conducerea PCR. Vorbea trei limbi:franceza, engleza şi italiana, pe care le-a folosit în misiunile diplomatice unde a apărat prestigiul şi interesul Republicii Socialiste România, a vândut arme sau pur şi simplu a urmat instrucţiunile dictatorului.
Satul Livezeni, comuna Podari, localitate săracă din Dolj, e locul unde la data de 29 martie 1931 s-a născut Andrei Ştefan. În 1938 a început Şcoala Primară, unde a fost apreciat ca un elev foarte bun, iar din lipsa de fonduri materiale, nu merge la liceu decât în 1943, când urmează cursurile Liceului Militar din Craiova.
După terminarea războiului, originea umilă a lui Andrei devine un atu în noua societate muncitorească. După ce a terminat liceul, a fost încadrat ca redactor al secţiunii Internaţionale a ziarului „Scînteia Tineret ului“, când în redacţii era o lipsă de jurnalişti, majoritatea antebelică fiind epurată din motive politice. A intrat la Facultatea de Construcţii Hidrotehnice. A profesat ca inginer puţin timp, pentru ca din anul 1958 să devină preşedinte al Asociaţiei Studenţilor din Institut. De la Congresul al XXIII-lea al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, când şi-a dovedit valoarea în faţa noului lider al statului, Nicolae Ceauşescu, ascensiunea sa a fost mai mult sau mai puţin lină.