Mărgele din rocă vulcanică și scoică, descoperite într-un mormânt de la începutul epocii bronzului (foto: Facebook / Vasile Diaconu – archaeologist)

Mărgele din rocă vulcanică și scoică, descoperite într-un mormânt de la începutul epocii bronzului

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 21 decembrie 2023

În unul dintre mormintele de la începutul epocii bronzului, cercetat în situl de la Brad, județul Bacău, a fost descoperit, la gâtul unui defunct, un șirag de mărgele confecționate din rocă vulcanică și scoică, a anunțat arheologul Vasile Diaconu, pe pagina personală de Facebook.

„Acum aproape 5000 de ani, unii membri ai comunităților umane aveau un anumit statut social, care poate fi identificat pe baza obiectelor pe care le găsim în mormintele acelor indivizi. În multe cazuri e vorba de obiecte de podoabă realizate din diferite materiale, dintre care unele greu de procurat și de prelucrat”, precizează Vasile Diaconu.

Mărgelele confecționate din rocă vulcanică descoperite în județul Bacău au diametrul mai mic de un centimetru.

„Cât dura oare prelucrarea unor mărgele din rocă vulcanică, ce aveau diametrul mai mic de 1 cm, așa cum sunt cele din imaginea alăturată? Cu siguranță era nevoie de mult timp și de pricepere, mai ales că perforarea unor asemenea mărgele era un alt proces foarte dificil”, adaugă arheologul.

Detalii despre această descoperire spectaculoasă pot fi consultate accesând acest link.

Foto sus: Facebook / Vasile Diaconu – archaeologist

Mai multe pentru tine...