codex aureus

Manuscrisul Codex Aureus de la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, inclus în patrimoniul UNESCO

📁 Patrimoniu
Autor: Dorin Ţimonea
🗓️ 19 mai 2023

Zece manuscrise de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost incluse joi, 18 mai 2023, în registrul „Memoria Lumii” al UNESCO. Printre acestea este și celebrul manuscris Codex Aureus aflat la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, scris cu litere de aur.

„Prețioasele manuscrise iluminate au o vechime de aproximativ 1200 de ani. Ele sunt depozitate în toată Europa: la Paris, Londra, Viena, București (Alba Iulia - n.r.), Vatican - și la Trier. Din 2004, Codex Egberti face parte, de asemenea, din «Memoria lumii« din Trier.

Scopul acestui registru internațional este de a «conserva, a face accesibile și a atrage atenția asupra importanței documentelor documentare«. Cu Evangheliarul Ada de la Trier ca lucrare principală, zece manuscrise din școala de la curtea împăratului Carol cel Mare au fost recunoscute în Registrul UNESCO Memoria Lumii”, a transmis marți agenția internațională de presă dpa.

Decizia de includere în lista internațională "Memoria lumii" a fost anunțată joi de UNESCO, după consultări la Paris. Cele mai multe dintre ele conțin textul latin al celor patru Evanghelii, sunt scrise cu cerneală de aur și prezintă portretele evangheliștilor.

Evangheliarul Ada, cu 172 de pagini de pergament și o copertă prețioasă din aur și pietre prețioase, se află în Biblioteca Științifică a orașului Trier. Prin acest premiu, „UNESCO onorează unul dintre cele mai importante momente ale artei medievale", a declarat primarul orașului Trier, Wolfram Leibe, potrivit sursei citate.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro