„Intrarea Marii Britanii în război, în 1914, a fost cea mai mare greșeală din istoria modernă”
Potrivit faimosului istoric Niall Ferguson, Marea Britanie ar fi putut coexista cu o Germanie învingătoare în Primul Război Mondial și, ca atare, nu ar fi trebuit să intervină în conflict. Ferguson consideră că intrarea englezilor în război a fost „cea mai mare greșeală din istoria modernă”, scrie The Guardian.
Într-un interviu pentru BBC History Magazine, Niall Ferguson a declarat că în 1914, pentru Marea Britanie nu exista o amenințare imediată, și că țara ar fi putut face față unei Europe dominate de germani până la un moment în care putea aborda problema altfel, evitând astfel să intre nepregătită într-un război.
„Marea Britanie ar fi putut trăi cu o victorie germană. Mai mult decât atât, ar fi fost în interesul țării să nu intervină în 1914.”
Ferguson nu este de acord cu teoria potrivit căreia englezii au fost obligați să acționeze în 1914 pentru a-și apăra granițele și porturile Canalului. „Acest argument, deși e foarte seducător, are un mare defect, anume că Marea Britane a tolerat exact același tip de situație atunci când Napoleon controla continentul european, iar atunci nu a acționat imediat trimițând trupe împotriva lui Napoleon. Așa că, din punct de vedere strategic, dacă englezii nu ar fi mers la război în 1914, ei ar fi avut totuși opțiunea de a interveni mai târziu, așa cum au avut această opțiune atunci când au intervenit în războaiele revoluționare la o perioadă după izbucnirea lor.”
„Crearea unei armate mai mult sau mai puțin de la zero și trimiterea ei în luptă a fost o rețetă pentru dezastru. Și dacă cineva m-ar întreba dacă aceasta era cea mai bună modalitate prin care Marea Britanie putea răspunde provocării Germaniei Imperiale, răspunsul meu este nu”, a mai declarat istoricul.
Ferguson e de părere că, chiar dacă Germania i-ar fi învins și pe ruși și pe francezi, guvernului de la Berlin i-ar fi fost destul de greu să conducă această Europă pe care ar fi controlată, și ar fi ajuns să fie mai slabă decât Imperiul Britanic din punct de vedere naval și financiar. Și, având în vedere resursele pe care Anglia le avea în 1914, o mai bună strategie ar fi fost să aștepte și să rezolve problema provocării germane mai târziu, când o putea face în termenii săi, profitând de avantajul unei superiorități navale și financiare.
Ferguson crede că participarea englezilor la război a fost cea mai mare greșeală a epocii moderne, deoarece „pentru Marea Britanie, costul Primului Război Mondial a fost catastrofal, și a lăsat Imperiul Britanic într-o stare foarte slăbită... [Imperiul] a acumulat o datorie foarte mare, al cărei cost a limitat capabilitățile militare ale statului în perioada interbelică. Apoi mai avem și problema pierderilor omenești – nu doar toți ofițerii aristocrați, dar cei foarte mulți muncitori talentați care au murit sau au rămas invalizi de pe urma războiului.”
Istoricul consideră că, astăzi, ar trebui să reflectăm la faptul că liderii europeni, nu doar cei cei din Marea Britanie, au luat o serie de decizii care au dus la un asemenea masacru. „Argumentele privind onoarea rezonează și astăzi, așa cum au rezonat și în 1914, dar se poate plăți un preț prea mare pentru păstrarea noțiunii de onoare, și cred că Marea Britanie a făcut exact acest lucru.”
Ferguson a recunoscut că, dacă Marea Britanie nu ar fi intervenit în 1914, și-ar fi încălcat angajamentul privind apărarea neutralității belgiene. „Dar ghici ce? Realismul în politica externă are o lungă și distinsă tradiție, nu doar în Marea Britanie.”