Inel vechi de 2 000 de ani, găsit în Cetatea lui David  jpeg

Inel vechi de 2.000 de ani, găsit în Cetatea lui David

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 10 ianuarie 2019

Arheologii israelieni au f─âcut o descoperire surprinz─âtoare ├«n cel mai vechi cartier din Ierusalim, considerat a fi centrul urban al ora┼čului ├«n vremuri antice. Este vorba despre un inel vechi de 2.000 de ani, pe care arheologii l-au g─âsit ├«ntr-un ÔÇ×mikvehÔÇť, o baie evreiasc─â folosit─â pentru ritualul de imersie ├«n iudaism pentru a ob┼úine puritate.

Aceasta era localizat─â pe un drum antic din perioada celui de-al Doilea Templu. ÔÇ×La fel ca ┼či ast─âzi, se pare c─â, ├«n trecut, inelele ┼či bijuteriile erau scoase ├«nainte de a face baieÔÇť, au spus arheologii Nachshon Zenton, Moran Hajabi, Ari Levy ┼či Dr. Joe Uziel. ÔÇ×Acest inel ne permite s─â ne conect─âm personal cu povestea unui individ de acum 2.000 de ani. Inelul, al─âturi de alte descoperiri, poate s─â lumineze ┼či s─â expun─â vie┼úile oamenilor ├«n timpul celui de-al Doilea TempluÔÇŁ, au ad─âugat ei. Inelul, dat├ónd de acum 2000 de ani, este plasat ├«n perioada roman─â, dup─â ce Pompei cel Mare a preluat Ierusalimul din m├óinile Regatului Hasmonean, ├«n 63 ├«.en.

inel jpg jpeg

Situat─â ├«n ora┼čul antic al Ierusalimului, Cetatea lui David este privit─â ├«n Biblie drept locul ├«n care regele David a stabilit Ierusalimul ca fiind capitala unit─â a Israel acum 3.000 de ani. Este cel mai mare sit arheologic activ din Israel. ÔÇ×Este incredibil s─â ne g├óndim c─â acest inel frumos a stat pe fundul unei mikveh pe vechiul drum al pelerinajului timp de 2.000 de ani, p├ón─â c├ónd a fost descoperit de c─âtre arheologii din Cetatea lui David. Este ├«nc─â o pies─â din puzzle-ul care era Ierusalimul anticÔÇť, a declarat Doron Speilman, vicepre┼čedinte al Funda┼úiei City of David, o entitate care supravegheaz─â situl. Drumul str─âvechi pavat unde se afla baia evreiasc─â merge de la piscina Shiloach (Siloam) p├ón─â la Muntele Templului ┼či se crede c─â a fost artera principal─â pe care pelerinii mergeau la Templu. R─âm─â┼či┼úele de la situl din Cetatea lui David includ mai multe tuneluri de ap─â, inclusiv unui despre care se crede c─â a fost construit de regele Ezechia, care ├«nc─â con┼úine ap─â, precum ┼či piscina Siloam.

Sursa: The Jerusalem Post