Inel sigiliu descoperit  de doi pasionaţi de istorie jpeg

Inel-sigiliu descoperit de doi pasionaţi de istorie

Doi prieteni pasiona┼úi de istorie, ÔÇ×├«narma┼úiÔÇť cu un detector de metale, au descoperit ├«n luna octombrie, ├«n localitatea Bistra-Mure┼čului, din jude┼úul Mure┼č, un inel-sigiliu roman, din aur masiv cu camee, specific secolelor I-III d.Hr.

Pe partea frontal─â, inelul are incizat─â o scen─â de lupt─â ├«ntre personajele mitologice Hercule ┼či Antheu. Inelul se afl─â ├«ntr-o stare perfect─â de conservare, fiind probabil pierdut ├«n lupt─â de c─âtre o persoan─â de rang ├«nalt din administra┼úia sau armata roman─â, un legatus pretorae sau un alt oficial din administra┼úie. Inele-sigilii originale de acest gen sunt foarte pu┼úine g─âsite ├«n teritoriile controlate de romani, cu at├ót mai pu┼úin av├ónd o greutate at├ót de mare ca acesta (28, 41 grame).

Picture 270 jpg jpeg

Regiunea unde a fost descoperit inelul se afl─â doar la c├ó┼úiva kilometri mai la est de limesul roman ┼či de ultimul castru de la Br├óncovene┼čti ┼či reprezint─â un indiciu al influen┼úei romane ├«n afara limesului.ÔÇ×├Än acest spa┼úiu am mai g─âsit ┼či alte obiecte cu valoare arheologic─â:v├órfuri de s─âge┼úi, suli┼úe, elemente de plato┼č─â, fibule, cu┼úite, pinteni, toate de factur─â antic─â ┼či medieval─âÔÇť, a declarat Iuliu-Cristinel Pop (foto), unul dintre cei doi pasiona┼úi de istorie. Ace┼čtia au anun┼úat Direc┼úia Jude┼úean─â pentru Cultur─â, Culte ┼či Patrimoniul Cultural Na┼úional Mure┼č, pred├ónd obiectele g─âsite Muzeului Jude┼úean de Istorie.

Inel 0 jpg jpeg

O comisie format─â din speciali┼čti a fost la fa┼úa locului, demar├ónd procedurile de localizare a altor obiecte, iar loca┼úia a fost declarat─â sit arheologic. Nicolae B─âciu┼ú, directorului Direc┼úiei Jude┼úene pentru Cultur─â Mure┼č a declarat pentru revista ÔÇ×HistoriaÔÇť c─â toate obiectele g─âsite ÔÇ×sunt├«n acest moment analizate de exper┼úii Muzeului de Istorie Mure┼č, urm├ónd a fi catalogate ┼či etichetateÔÇť.