Împăratul Naruhito şi a proclamat înscăunarea pe tronul Japoniei  jpeg

Împăratul Naruhito şi-a proclamat înscăunarea pe tronul Japoniei

📁 Istoria Orientului îndepărtat
Autor: Redacția
🗓️ 22 octombrie 2019

Împăratul Naruhito şi-a proclamat în mod oficial înscăunarea pe tronul Japoniei, într-o ceremonie complicată, relatează BBC.

Naruhito, în vârstă de 59 de ani, şi-a început domnia în luna mai, după abdicarea tatălui său, fostul împărat Akihito. Dar urcarea sa pe tron este abia acum oficializată, printr-o serie de ritualuri tradiţionale. În acest timp, Japonia se reface după efectele taifunului Hagibis, care a provocat moartea a aproape 80 de oameni. O paradă a fost anulată, în semn de respect faţă de victime şi familiile lor.

627x0 jpg jpeg

Î n timpul ceremoniei de înscăunare, numită, Sokui no Rei, împăratul Naruhito s-a aşezat pe tronul înalt de 6,5 metri. Acesta a citit o proclamaţie oficială, fiind îmbrăcat cu o robă în tonuri de galben-portocaliu, pe care împăraţii o poartă doar în ocazii speciale. „Jur că voi acţiona numai în concordanţă cu constituţia şi îmi voi îndeplini responsabilităţile ca simbol al statului şi pentru unitatea poporului”, a spus împăratul. Soţia sa, împărătesa Masako, a stat pe un tron alăturat.   

 Premierul Shinzo Abe a ţinut un discurs de felicitare, urmat de strigăte de ”Banzai”, care se traduc cu ”trăiască împăratul”. Ceremonia, care a avut loc mare parte în linişte, a avut loc în prezenţa unei săbii şi a unei bijuterii antice, comori sacre care simbolizează puterea imperială. Sute de demnitari străini, între care prinţul Charles al Marii Britanii, dar şi preşedinte României, Klaus Iohanis, participă la ceremonii.