Impactul tensiunilor din UCRAINA asupra regiunii noastre
Fundația Europeană Titulescu a organizat joi, 27 februarie, o dezbatere dedicată evenimentelor tensionate din ţara vecină, Ucraina. Evenimentul, intitulat „Ucraina ajunsă la punctul de fierbere”, a reunit oficiali ai statului român, ambasadori, profesori universitari, specialişti şi cercetători ai spaţiului ex-sovietic în special al Ucrainei, precum şi tineri studenţi.
Moderatorul dezbaterii a fost domnul Adrian Marius Dobre, Secretarul General al Fundaţiei Europene Titulescu. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost domnul ambasador Sergiu Celac, lt.col. Daniel Ghiba, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Apărare şi Angela Grămadă, cercetător Centrul de Studii Est-Europene și Asiatice. Masa rotundă a fost completată de Gabriela Crețu, membru a Comisiei de Politică Externă – Senatul României, col. Filofteia Repez, conf.univ.dr. la Universitatea Națională de Apărare, precum și specialiști de la centrele de cercetare din România. Discuţia a fost deschisă tuturor participanţilor, după expunerile invitaţilor având loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri.
Domnul ambasador Sergiu Celac, prin prisma participării într-o delegație în Ucraina, a transmis tuturor că ”Evoluţiile din Ucraina contează foarte mult sub două aspecte, pentru relaţia bilaterală directă Romania-Ucraina, este cel mai mare vecin direct al României, şi pentru că avem interese legate de raportarea la Republica Moldova care are doar doi vecini, România şi Ucraina. Orice evoluţii neaşteptate în Ucraina ne afectează nu doar direct, ci şi prin ricoşeu, prin posibilele influenţe asupra atitudinii politice şi opţiunilor interne din Republica Moldova.”
”Cu situaţia economică în care se află Ucraina, conform indicatorilor pe care i-am văzut, nu cred că îşi poate permite Ucraina să se întoarcă într-o parte cu faţa şi cu spatele la cealaltă, sau invers. Situaţia este atât de rea din punct de vedere economic încât numai deschiderea totală şi colaborarea totală pe toate pieţele pe care le are o să îi aducă practic prosperitate. Sigur că din punctul de vedere al exploatării resurselor Ucrainei piaţa vestică poate fi bună, în schimb, pentru vânzarea produselor finite nu, pentru că nu au competitivitate. Nu cred că poate să existe o variantă „ori–ori” din acest punct de vedere.”, a subliniat Secretarul General al Fundației, Adrian Marius Dobre.
Privind probabilitatea unui scenariu în care factorul militar va fi prezent în evoluțiile ulterioare din spațiul ucrainean, domnul lt.col. Daniel Ghiba a precizat că ”În situaţia în care comunitatea internaţională, inclusiv Ucraina, identifică posibilitatea escaladării conflictelor într-o formă violentă, nu neapărat să fie dorită de poporul ucrainean, ci să fie indusă de diferiţi actori, se poate utiliza instrumentul militar, dar în conformitate cu dreptul internaţional, în condiţii de imparţialitate. Nu există nicio şansă în implementarea soluţiilor politice fără asigurarea stabilităţii.”.
Cu privire la protestele din Crimeea și la situația din acea parte a Ucrainei, Angela Grămadă a subliniat că Rusia ar trebui sa privească cu multă atenție arborarea steagului rus pe clădirea Primăriei și a efectelor pe care acest gest le va atrage.
”Eu nu voi prezenta un scenariu de divizare al Ucrainei pentru că nu este în interesul Federaţiei Ruse pentru că ar crea multe precedente pentru ea. Dacă vă uitaţi pe textul de politică externă al Rusiei din februarie 2013 veţi găsi multe menţionări ale principiului integrităţii teritoriale, ceea ce spune că Rusia îşi simte integritatea teritorială ameninţată. Voi spune câteva elemente care susţin această poziţie. Rusia nu e interesată să-şi antagonizeze Ucraina, ea are nevoie de o Ucraină slăbită, la frontieră, pe care să o poată controla din punct de vedere economic, şi poate militar. Este mult mai uşor să controlezi sistemul energetic al Ucrainei într-o ţară unită decât să ai un Est pe care îl controlezi şi un Vest care poate închide robinetul la conducta Drujba. Astfel, dacă se întâmpla acest lucru, Ucraina nu mai e folositoare”, susține cu tărie Angela Grămadă, cercetător specializat pe spațiul ex-sovietic.
Dezbaterea organizată de Fundaţia Europeană Titulescu are o importanţă deosebită pentru întreaga societate românească deoarece situaţia tensionată din Ucraina, care prezintă riscuri majore de contaminare la nivel regional, generează efecte negative care modifică echilibrul geostrategic. De asemenea, proximitatea geografică a Ucrainei de România determină o atenţie sporită asupra acţiunilor pe care ţara noastră trebuie şi poate să le întreprindă. Modul în care se vor configura lucrurile pe termen lung la nivel regional vor influenţa si statutul României pe scena internaţională.