FOTO Imagini înfiorătoare din Grecia, unde cel puţin 60 de persoane au murit şi peste 160 au fost rănite în incendii devastatoare jpeg

FOTO Imagini înfiorătoare din Grecia, unde cel puţin 60 de persoane au murit şi peste 160 au fost rănite în incendii devastatoare

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 24 iulie 2018

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei, Grecia trecând prin cea mai mare criză provocată de incendii în ultimii zece ani.

Potrivit Crucii Roşii, 26 de trupuri au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă. Înainte de transmiterea acestei informaţii, bilanţul morţilor era de 24, informează BBC. Autorităţile au folosit bărci şi elicoptere pentru a evacua oamenii din zona plajelor şi au anunţat că au nevoie de asistenţă internaţională. Sute de pompieri încearcă să stingă focul. Zece turişti sunt căutaţi, după ce au fugit din calea incendiului într-o barcă.  „Vom face tot ce este omeneşte posibil pentru a-l controla”, a spus prim-ministrul Alexis Tsipras. El şi-a scurtat o vizită programată în Bosnia şi Herţegovina, pentru a coordona acţiunile de salvare din ţara sa, pe care pompierii le-au caracterizat drept „extrem de dificile”. 

Cele mai multe dintre victime au fost prinse în Mati, aflat la 40 de kilometri nord-est de Atena, şi au murit în casele lor ori în maşini. Cel puţin 160 de persoane, inclusiv copii, sunt rănite,11 dintre ele aflându-se în stare gravă. Locuitorii celor mai afectate zone au fost forţaţi să se refugieze în mare de teama flăcărilor. Tsipras a anunţat că „toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” şi a declarat stare de urgenţă în regiunea Attica. Guvernul grec a solicitat altor ţări europene elicoptere şi echipaje de pompieri pentru a face faţă dezastrului. 

Vremea extremă din Europa a afectat şi Suedia, unde zeci de focare de incediu rămân active. Ţări precum Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis ajutor, însă temperaturile sunt aşteptate să crească din nou. Incendiile de vegetaţie izbucnite recent în Grecia sunt cele mai devastatoare din 2007, când zeci de oameni au murit în peninsula Peloponez. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis marţi că Ambasada României la Atena a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de incendiile de vegetaţie din Grecia, iar până acum nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

g(2) jpg jpeg
g(3) jpg jpeg
g (4) jpg jpeg
g (5) jpg jpeg
g (6) jpg jpeg
g1 jpg jpeg