Poliţia din Kosovo (© SUHEJLO / Wikimedia Commons)

Focuri de armă la graniţa dintre Kosovo şi Serbia

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 august 2022

Poliţia din Kosovo a anunțat că a fost ţinta unor focuri de armă în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de decizia guvernului de la Priştina de a impune, de la 1 august, schimbarea plăcuţelor de înmatriculare auto şi a documentelor de identitate sârbeşti cu unele kosovare.

Poliţia din Kosovo a anunţat că într-o zonă din nordul ţării, majoritar sârbesc, au fost auzite focuri de armă în direcţia forţelor de poliţie, potrivit Balkan Insight. Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar, relatează adevarul.ro.

Sute de sârbi localnici din nordul Kosovo au blocat drumul principal cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele în apropiere de trecerea la graniţa cu Serbia, în Jarinja, relatează Euronews. Potrivit mai multor informaţii de pe teren, au fost făcute blocade în zona Rudare, din localitatea Zvecan. Se pare că pasagerii din Jarinje sunt sfătuiţi să revină în Serbia, oameni cu măşti fiind observaţi pe autostrăzile din nordul Kosovo.  

Guvernul de la Pristina hotărâse ca de la 1 august, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. În plus, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia urmau să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni. Însă în urma tensiunilor de duminică seară, guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Kosovo amână intrarea în vigoare a noilor reguli care au creat tensiuni la frontiera sârbă

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării. Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier, potrivit Agerpres.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Foto sus: Poliţia din Kosovo (© SUHEJLO / Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...