Filmele româneşti din 2014  Regizorul Gabriel Achim îl salvează pe Ceauşescu într un lungmetraj jpeg

Filmele româneşti din 2014. Regizorul Gabriel Achim îl salvează pe Ceauşescu într-un lungmetraj

📁 Istoria Filmului
Autor: Madalina Moraru
🗓️ 14 ianuarie 2014

Zburători, aventuri din America sau Nicolae Ceauşescu deghizat în Moş Gerilă sunt câteva dintre subiectele pe care cineaştii români le abordează în filmele lor anul aceasta pe marile ecrane din România.Chiar dacă la o primă vedere lista producţiilor româneşti ce vor avea premiera anul acesta nu pare atât de bogată precum în 2013, pe marele ecran, vor fi prezente pelicule semnate de Florin Şerban („Box“), Nap Toader („03. Bypass“), Gabriel Achim („Crud şi gătit“) şi Răzvan Săvescu („America, venim!“). Alte producţii româneşti care vor avea ca dată de lansare anul 2014 sunt „Bucureşti Non Stop“, în regia lui Dan Chişu, şi „Lumea e a mea“, de Nicolae Constantin Tănase.

„Crud şi gătit“ este povestea politică imaginată de regizorul Gabriel Achim (38 de ani) despre ultimele zile ale lui Nicolae Ceauşescu şi ce se întâmplă atunci când un inginer decide să-l salveze pe fostul dictator şi-l deghizează în Moş Gerilă. Comedia ne prezintă un inginer care decide să-i salveze pe Nicolae şi Elena Ceauşescu de poporul furios şi să-i ajute să treacă graniţa.

„Privind cu mai bine de 25 de ani în urmă, pot rezuma acea perioadă în felul următor:Cât de răi puteam fi atunci când eram cei mai buni! În copilăria mea îmi închipuiam uneori că îl ucid pe Ceauşescu, dar acum mi-ar plăcea să găsesc cea mai bună variantă prin care să nu îl ucid“, spune Gabriel Achim, pe site-ul cinemagia.ro „Crud şi gătit“ va fi o coproducţie România-Franţa-Germania, cu o distribuţie internaţională. Scenariul filmului este semnat de Gabriel Achim şi Cosmin Manolache, care a realizat şi imaginea lungmetrajului de debut al regizorului Gabriel Achim – „Visul lui Adalbert“ (2011). Regizorul şi-a propus să facă o ficţiune politică, o reprezentare în cheie absurd-comică a ultimei aventuri imaginare a dictatorului Ceauşescu.

După ce lumea s-a sfârşit

Aşteptat încă din 2011, „Omega Rose“, în regia lui George Dorobanţu, va aduce pe marile ecrane un film post-apocaliptic, cu o acţiune care se petrece în 2015, în condiţiile în care lumea s-a sfârşit în decembrie 2012. Populaţia a dispărut aproape complet, iar cel care încearcă să descopere ce anume s-a întâmplat şi să înţeleagă misterul evenimentelor petrecute este călătorul, personajul principal, jucat de Mircea Silaghi. Acesta se îndreptă pe bicicletă către locul în care un teatru ambulant ţine o reprezentaţie, cheia pentru a putea descoperi ce s-a întâmplat cu adevărat, iar pe drum întâlneşte o mână de personaje, fiecare cu propria variantă asupra evenimentului.

„Omega Rose“ este cel de-al doilea film regizat de George Dorobanţu, după „Elevator“ (2008), şi va avea premiera în cea de-a doua parte a anului. Tot în cea de-a doua jumătate a anului 2014 vor reveni în atenţia publicului cinefil Florin Şerban, cu „Box“, Nap Toader, cu „03. Bypass“. În „Box“ este conturată povestea a două vieţi, iar acţiunea se învârte, pe două planuri, în jurul lui Rafael (Rafael Florea) şi a Cristinei (Hilda Péter), iar din distribuţie fac parte atât actori profesionişti, cât şi oameni care n-au avut de-a face cu actoria până acum. În „03. Bypass“, Nap Toader – regizorul lui „Nuntă în Basarabia“ –, strânge firul naraţiunii în jurul a trei personaje:doctoriţa de pe o ambulanţă (Medeea Marinescu), asistentul (Alexandru Potocean) şi şoferul (Gabriel Spahiu).

„America, venim!“, o comedie spumoasă

Filmată la mai bine de 7.000 de kilometri de casă, cineastul Răzvan Săvescu propune pentru 21 martie o comedie spumoasă, „America, venim!“ cu accent american, din distribuţia căreia fac parte Gheorghe Ifrim, Mihai Călin, Adrian Văncică, dar şi actriţa de origine croată Mira Furlan. Pentru debutul său în lungmetraj, Răzvan Săvescu aduce pe marile ecrane povestea unei trupe de teatru din provincie, care pleacă la New York pentru a juca „D’ale carnavalului“ pentru românii din diasporă.

Lipsa de experienţă şi faptul că se află într-un loc necunoscut îşi vor spune cuvântul, fiindcă gaşca de actori se va confrunta cu o serie de evenimente neprevăzute, care nu coincid întocmai cu planurile făcute de acasă. Scenariul de la „America, venim!“ a fost un proiect câştigător la concursul Centrul Naţional al Cinematografiei, sesiunea decembrie 2010-ianuarie 2011, fiindu-i alocaţi 700.000 de lei.   

„Ultimul zburător“, inspirat din nuvelele lui EliadeAnul 2014 va da startul premierelor de film românesc cu „Ultimul zburător“, un proiect realizat în totalitate independent, în regia lui Ovidiu Georgescu. Orbitând în jurul realismului fantastic, „Zburătorul“ marchează primul fir al trologiei „Promissum“, şi-l aduce în prim-plan pe Zanoni, ultimul dintre zburători. Un personaj misterios, interpretat de Gabriel Duţu, care se refugiază într-un conac vechi, iar noaptea iese să se „plimbe cu motorul“ şi să agaţe fete. Percepţia lui Zanoni asupra realităţii şi a iubirii se schimbă radical în momentul în care o cunoaşte pe Eliza (Iulia Verdeş), o tânără cântăreaţă. Regizat de Ovidiu Georgescu, cunoscut şi pentru lungmetrajul „3 păzeşte“ (2003), „Ultimul zburător“ aduce cu una dintre călătoriile iniţiatice desprinse din paginile nuvelelor lui Mircea Eliade şi va fi prezent în cinematografe din 7 februarie.Citeste mai mult: adev.ro/mzcffz