petrodavaromani1 jpg

Festivalul dacic de la Piatra Neamţ. „Legionarii romani” au asediat cetatea Petrodava

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Dan Sofronia
🗓️ 30 iulie 2023

Regia scenelor cu legionarii romani care au asediat milenara cetate dacică Petrodava a avut loc în cadrul unui festival desfășurat la Piatra Neamț. Bătălia a avut loc chiar lângă ruinele fostei fortificaţii.

Punctul culminant al manifestărilor din cadrul Festivalului Dacic Petrodava a fost duminică, 30 iulie 2023, când trupele romane şi cele ale dacilor liberi s-au confruntat pe culmea din zona Bâtca Doamnei, aflată la circa cinci kilometri de oraş, acolo unde mai dăinuie o porţiune din zidurile vechii cetăţi.

De la ora 11.00, „actorii“, îmbrăcaţi în straie similare celor de acum două milenii şi înarmaţi cu armele folosite în acea epocă, au oferit localnicilor care au urcat pe dealul abrupt un spectacol agreabil, prilej cu care au fost filmate, cu ajutorul unei drone, mai multe secvenţe, care vor face parte dintr-un documentar istoric. 

„A avut loc un moment special și unic. Iată că, după circa 1900 de ani, am refăcut o secvenţă de bătălie care, cred eu, că s-a dat şi aici, între daci şi romani. Un moment inedit şi mă bucur că a fost foarte multă lume. Asta ne-am dorit, să fie promovată această zonă, în acest fel. Actorul principal al acestei manifestări este Valentin Iancu“.

Aceasta este declaraţia istoricului Liviu Zgârciu, de la muzeul de profil din Alba Iulia, cel care coordonează Garda Apulum / Alba Iulia. Cât despre Valentin Iancu, el este preşedintele Asociaţiei Culturale Istoria Interactivă „Petrodava“.

„A mers totul foarte bine, am şi improvizat la un moment dat. Sper ca şi filmul să iasă în condiţii bune. Ne-am dat silinţa!“, a opinat acesta.

Festivalul de la Piatra Neamţ, întrerupt timp de patru ani, a început de vineri, 28 iulie, loc de desfăşurare fiind şi platoul Curţii Domneşti a lui Ştefan cel Mare. Aici şi-au dat întâlnire peste o sută de războinici daci şi legionari romani, „predând“ lecţii de istorie vie, despre Antichitatea daco-romană de pe aceste meleaguri. La manifestările din Piatra Neamț au fost prezente cele mai importante trupe de reconstituire istorică din România.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro