Este momentul să abolim Pedeapsa cu Moartea în toată lumea!
Abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume a fost tema de discuție a Conferinței “Nu Există Justiție fără Viață”, organizată astăzi, 27 noiembrie 2013, de Comunitatea Sant’Egidio și Facultatea de Istorie București. Avându-i ca invitați pe Excelența Sa Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la București și pe Conf.univ.dr. Florentina Nițu, prodecanul Facultății de Istorie, conferința a adus în discuție subiecte deopotrivă controversate, dar și ignorante de societatea actuală –dreptul fiecăruia dintre noi la viață și importanța eliminării pedepsei capitale la nivel mondial.
În acest context, ambasadorul Italiei, Diego Brasioli, a subliniat rolul fundamental al fiecărei națiuni în parte de a lupta pentru respectarea drepturilor umane. Acesta a amintit cuvintele lui Cesare Beccaria care spunea că “nu există libertate acolo unde legile permit ca omul să își piardă libertatea și să devină obiect”. Și, continuând, a evocat prima abolire a pedepsei capitale, în Marele Ducat al Toscanei, la 30 noiembrie 1786, zi în care Comunitatea Sant’Egidio a propus să se sărbătorească la nivel internațional Ziua Mondială Împotriva Pedepsei cu Moartea. Astfel, Excelența Sa Diego Brasioli a întărit ideea că, pe frontul luptei împotriva aplicării pedepsei capitale, este nevoie de o muncă susținută și de răbdare, în care ideile unui gânditor precum Cesare Beccaria să se îmbine în mod armonios cu dorința autorităților de a pune în aplicare respectarea drepturilor umane.
Acesta este și modelul urmat de atâția ani de Comunitatea Sant’Egidioîn lupta sa pe frontul aboliționist, model care este completat de prietenie și dialog. “Instrumentul este unul singur:dialogul și prietenia. Pentru că dialogul transformă lumea și o face mai umană. Și din această prietenie – aproape totul pentru noi cei din Sant’Egidio începe prin prietenie – se naște îndemnul Comunității în bătălia pentru abolirea pedepsei cu moartea. De altfel, de mulți ani ne-am concentrat, la nivel internațional, alături de alte organizații, să realizăm un moratoriu mondial asupra execuțiilor capitale, către o lume fără pedeapsa cu moartea. Suntem convinși că pedeapsa cu moartea este o încălcare a dreptului la viață, care este universal recunoscut. Aceasta nu face nimic pentru a opri violența, dar, dimpotrivă, este un mod de a legitima violența, de a lăsa statul să suprime în mod legal viața umană.”, a declarat Cristina Antochi, din partea Comunității Sant’Egidio.
Aceste eforturi au dat roade, astăzi putându-se vorbi de o tendință clară de abolire a pedepsei capitale în tot mai multe state din lume. Dacă, în anii 70 doar 23 de state eliminaseră pedeapsa cu moartea, în acest moment, sunt 141 de state care o mai folosesc, prin lege sau prin fapt. Aproape 180 de țări o foloseau în 1960. Au mai rămas doar 46 astăzi. Un moment decisiv în stabilirea acestui trend a fost decizia istorică luată în cadrul Națiunilor Unite, în 2007, de a interzice folosirea execuțiilor la nivel mondial, decizie luată în urma prezentării de către Comunitatea Sant’Egidio a apelului pentru un moratoriu universal împotriva acestei pedepse, semnat de peste cinci milioane de oameni.
Conf.univ.dr. Florentina Nițu, prodecanul Facultății de Istorie, a subliniat că și în România se evidențiază o tendință de a condamna folosirea pedepsei cu moartea, ce se manifestă în special în rândul populației tinere. De altfel, numărul foarte mare de participanți la această conferință, peste 140 de persoane, liceeni și studenți, demonstrează faptul că generația tinerilor de astăzi este interesată de respectarea drepturilor umane și că, peste puțin timp, vom putea spune că visul abolirii pedepsei cu moartea în toată lumea s-a împlinit.
Conferința de astăzi se înscrie în acțiunea internațională “Orașe pentru Viață – Orașe Împotriva Pedepsei cu Moartea”, mișcare inițiată de Comunitatea Sant’Egidio pentru promovarea abolirii pedepsei cu moartea, la care au aderat peste 1700 de orașe importante din întreaga lume
Mai multe informații despre Campania Orașe pentru Viața – Orașe Împotriva Pedepsei cu Moartea puteți găsi pe paginile de internet:
http://nodeathpenalty.santegidio.org/index.aspx
http://santegidioromania.wordpress.com/si pe pagina noastră de Facebook – santegidioromania.