Egiptenii încercau să trateze cancerul în urmă cu 4.000 de ani (© Tondini, Isidro, Camarós, 2024 / frontiersin.org)

Egiptenii încercau să trateze cancerul în urmă cu 4.000 de ani

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2024

Egiptenii încercau să înțeleagă și să trateze cancerul în urmă cu mai bine de 4.000 de ani, conform unui studiu publicat în revista „Frontiers in Medicine”.

Cercetătorii au descoperit dovezi ale unor tăieturi realizate la nivelul craniului, în jurul unei leziuni de mari dimensiuni, cauzată, cred oamenii de știință, de o excrescență canceroasă. Pe suprafața craniului au mai fost descoperite alte 30 de leziuni mai mici, ceea ce sugerează răspândirea cancerului, relatează Agerpres.

Craniul aparținea unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani la momentul decesului, au mai precizat cercetătorii. Oamenii de știință spun că tăieturile ar fi fost făcute cu un obiect ascuțit, ceea ce sugerează că acei egipteni antici ar fi încercat să opereze tumoarea.

„Când am observat prima dată la microscop tăieturile nu ne venea să credem”, a spus Tatiana Tondini, cercetătoare în cadrul Universității Tubingen din Germania.

Edgard Camaros, paleontolog la Universitatea din Santiago de Compostela, Spania, spune că urmele chirurgicale ar putea proveni de la o autopsie realizată pentru a încerca să afle mai mult despre boala respectivă.

„Ambele posibilități se referă la o intervenție chirurgicală strâns legată de tumori - ceea ce este un lucru uimitor”, a spus Edgard Camaros.

Echipa de cercetători a precizat că cercetarea lor sugerează că, deși cancerul este deseori considerat o afecțiune cauzată de factori de mediu cum ar fi poluarea și alimentația, boala afecta și civilizațiile antice.

„Într-adevăr cancerul este perceput ca o boală a vremurilor moderne, asociată în special cu obiceiurile occidentale și legată de agenți carcinogeni de mediu. Totuși, cancerul a fost prezent din timpurile străvechi, în multe forme. Chiar și dinozaurii sufereau de cancer”, a precizat Camaros, autorul principal al studiului.

Egiptenii antici erau recunoscuți pentru abilitățile lor extrem de înalte în domeniul medicinei și aveau cunoștințe avansate de anatomie și chirurgie. Dovezile găsite arată că puteau identifica, descrie și trata răni, boli și fracturi și, de asemenea, știau să pună plombe dentare. Cancerul era totuși la limita cunoștințelor medicale ale egiptenilor, au spus cercetătorii.

Foto sus: © Tondini, Isidro, Camarós, 2024 / frontiersin.org

Mai multe pentru tine...